У ніч з 30 вересня на 1 жовтня поточного року було звільнено 4 українських моряків, захоплених унаслідок розбійного нападу 12 вересня цього року під час перебування судна «Салма» на рейді порту Дуала (Камерун), заявляє заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

Як повідомляє Департамент інформаційної політики МЗС у суботу, наразі громадяни України знаходяться в безпечному місці, де пройшли медичне обстеження. Стан їх здоров'я задовільний. Посольство України в Габоні активно сприяє нашим співвітчизникам щодо забезпечення їх повернення на батьківщину найближчим часом, передає «УНІАН».

Як повідомлялося, 12 вересня цього року до суховантажу Salma на катері підійшли декілька озброєних чоловіків і за 20 хвилин захопили 6 моряків, у тому числі капітана, старпома, боцмана, кухаря.

У п'ятницю інтернет-видання «Морський бюлетень-Софврахт» повідомило, що за інформацією властей Камеруну, захоплені в полон українські моряки були звільнені в результаті військової спецоперації, проведеної військовослужбовцями цієї країни. «30 вересня власті Камеруну повідомили, що в результаті військової операції було звільнено шістьох моряків, захоплених бандитами 12 вересня під час нападу на три судна на рейді порту Дуала. Серед них четверо громадян України, один Хорватії і один Філіппін. Подробиці операції не розголошуються», - повідомило видання.

У той же час, як пише газета «Сьогодні» в суботу, є й інша версія звільнення. За словами одного з родичів полонених моряків, за українців був виплачений викуп: «За звільнення викрадачі вимагали близько $2 млн., але в ході торгів корсари погодилися нібито на $200 тис, які їм заплатив судновласник». Зараз на звільненому судні чекають заміну 4 українським морякам, які побували в полоні і відправляться на батьківщину. Наразі Salma стоїть на рейді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

544