Министр регионального развития и строительства Владимир Яцуба в ходе онлайн-конференции, которая состоялась на ForUm’е 21 июня, рассказал о достижениях вверенного ему ведомства. «За два месяца нам удалось завершить реорганизацию министерства. Осталось только принять на работу 40 специалистов, в основном низового звена», - в частности сказал он.

Яцуба отметил, что на протяжении этого времени были созданы условия для проведения разных региональных мероприятий Совета регионов Украины и Ассоциации городов Украины.

Также, по словам министра, завершено распределение субвенций в объеме 1 млрд. 700 млн. гривен по 14 программам. «Именно сегодня 10 групп выехали в регионы, чтобы на месте разобраться, как идет работа по использованию средств», - проинформировал министр.

Кроме того, он поведал, где будет на свой предстоящий юбилей и рассказал о своей семье.

Любов Іванівна: Ціни на житло аж зашкалюють, наприклад це стосується Києва, Івано-Франківська. Як людям із заробітною платою до тисячі гривень можна придбати житло? Кредити теж не потягнуть. Ви збираєтесь щось робити, аби оговтати будівельників?

Владимир Яцуба: Як я і обіцяв на першій прес-конференції, працівники нашого міністерства зробили повний аналіз цін на житло на вторинному ринку, який, на наш погляд, відображає не тільки рівень цін, а й певний соціальний рівень розвитку міст і сіл України. Там чітко видно, що ціна в одній області має різницю в десятки разів. Тому, по-перше, зниження ціни залежить від тих затрат, які закладаються в будівництво. Користуючись нагодою, можу привести приклад: структура безпосередніх чистих витрат 47 % - це матеріальні ресурси, 10 % - зарплата, 4,5 % - експлуатація машин, 9% - загальні виробничі витрати, 16,6 % - податок на додану вартість. Можу також привести приклади на співставлення вартості безпосередніх витрат з будівництва житла (опосередкована вартість) з вартістю житла на вторинному ринку. Наприклад, Крим: 1 кв метр - від 1200 до 5700 гривен при затратах 3200, Донецьк - від 600 до 13000 при затратах 3400, Дніпропетровськ - від 1200 до 8080 при затратах 3300, Тернопільська область  - від 1200 до 5000 при затратах 3300. Тобто, практично у всіх регіонах опосередкована вартість спорудження житла практично однакова. Різниця тільки у вартості земельної ділянки, яку перекладають на вартість житла на вторинному ринку.

Володимир, Львів: Як буде проводитися підготовка до «Євро-2012» Що конкретно вже зробили для організації такого потужного заходу та для його проведення?

Владимир Яцуба: Прем'єр-міністр провів нараду в нашому міністерстві з приводу підготовки та організаційних заходів за участю Федерації футболу та регіонів, де будуть проходити матчі. Найближчим часом Секретаріат Кабміну разом з Секретаріатом Президента відпрацює за дорученням керівництва організаційну модель управління підготовки цих заходів.

Мария: Расскажите, пожалуйста, о себе и своей семье. Спасибо за ответ.

Владимир Яцуба: Отец - Яцуба Григорий Федорович, слесарь металлургического завода, стаж - 54 года.

Мама - домохозяйка.

Любимая жена Оксана работает в Главгосслужбе начальником организационного управления.

У меня четверо детей. Сын Андрей - 39 лет, главный инженер авиационного завода в Днепропетровске, сын Тарас - 29 лет, работает в Академии МВД в Киеве, сын Владимир - ученик второго класса Кловского лицея, дочь Анна - студентка Киевского университета им. Шевченко, юридический факультет.

Еще у меня есть две невестки и внук Никита 12 лет, ученик Днепропетровской школы.

Роман (м. Київ): Добрий день, пане Міністре! Чи займається ваше Міністерство будівництвом і ремонтом доріг? Якщо так, то коли реальну роботу можна буде побачити? Якщо це не ваша компетенція, то передайте привіт чиновнику, який би цим мав займатися від українських водіїв.

Владимир Яцуба: Привіт передам, дорогами не займаємось.

Bajron: Это правда что в Украине только 5 регионов могут себя прокормить? А как живут остальные?

Владимир Яцуба: Да, 6 регионов из 27 являются «донорами», а остальные получают ежегодную дотацию в разных размерах от сумм, собранных из этих регионов. В нашей стране существует, как и в советские времена, принцип распределения «выравнивания».

Red Shadon: Нещодавно повернувся з відпустки. Я в шоці!!! Історичні замки розвалюються просто на очах. Коли ви станете наводити лад в цьому?

Владимир Яцуба:  В цьому році уряд Януковича виділив на збереження  об'єктів історико-культурної спадщини до яких відносяться і замки, 70 млн. грн. Це в декілька разів більше, ніж за всі останні роки. Вчора я відвідав Тернопіль і вивчив на місці стан справ заповідника Збараж. На мою думку, багато залежить від керівника на місці, який в змозі об'єднати зусилля міста, району, області, а також розумно, раціонально використовувати бюджетні кошти на відродження історії України, в тому числі і замків. Але на це потрібні величезні кошти. Тому сподіваюсь, що уряд Януковича, і Мінрегіонбуд, і надалі працюватимуть в напрямку відродження історичних пам’яток України.

Павел Евстахиевич: Мне нравится, что Янукович начал назначать профессионалов. Вы - один из них. Как вам работается в этой политической ситуации, которая происходит в стране?

Владимир Яцуба: Когда я не думаю о политике, мне работается комфортно. Любой руководитель, в том числе и государственный, комфортно работает при условии стабильности и четкости формулировок задач своего начальник. У меня, слава Богу, это сегодня есть, за что я благодарен премьеру.

Евгений: Владимир Григорьевич, здравствуйте. Это из Днепропетровска обращаются. Во-первых, спасибо Вам за Ваш труд. Вы очень много сделали для развития бизнеса, села, для нашей области. Такого хозяина еще поискать надо. И у меня вопрос: реконструкция жилья будет только в Киеве или и в регионах, им когда она будет? Если у меня трехкомнатная квартира, мне дадут такую же новую?

Владимир Яцуба: Во-первых, реконструкцию вести в отдельно взятом городе невозможно. На реконструкцию большей частью построенного жилья влияют, прежде всего, экономические факторы, среди которых: финансовые возможности жильцов, которые проживают в этой квартире, и  финансовая ситуация на вторичном рынке жилья. Я в этом уверен, потому что десятков бюджетов страны не хватит для того, чтобы быстро осуществить эту реконструкцию. Поэтому реконструкционные работы нужно делать постепенно, используя возможности инвесторов, которым будет экономически выгодно этим заниматься. По-моему мнению,  такое время пришло, учитывая, что крупные компании стали строить в пригородах и малых городах Украины. Наша задача – создать инвесторам  условия  для такой работы по всей стране, не забывая о правах тех людей, которые сегодня живут в устаревших домах.

Галина Олександрівна, Київ: Як міністерство буде вести роботу, щоб в Україні більше ніколи не було Елітцентрів?

Владимир Яцуба: По-перше, ні одна державна структура не в змозі без підтримки громадськості вирішувати такі питання, тому що, на жаль, до сьогодні не створена чітка система державних процедур, яка б унеможливлювала такі випадки. На мою думку, цим повинні займатися банки та страхові компанії через контроль фінансів, а також через систему видачі ліцензій. Самотужки міністерство цього не зробить, але буде в цьому питанні займати принципову позицію.  

Ігор: Скажіть, будь ласка, чому українським будівельникам вигідніше будувати з матеріалів закордонного виробництва, аніж з вітчизняних. Мало би бути навпаки.

Владимир Яцуба: Тут декілька проблем. По-перше, нові технології, які ми опановуємо, потребують нових матеріалів, яких певний час в Україні не було. На жаль, тільки зараз починається їх освоєння. По-друге, бажання іноземних виробників захопити ринки України завдяки великому збільшенню будівництва (на цей час темпи будівництва в Україні складають 143 %). Крім того, створена система лобіювання інтересів закордонних компаній, які, починаючи з кордону і закінчуючи місцевими органами влади, за "хабарі" вирішують питання заключення конкретних контрактів на постачання

Володимир Михайлович з міста Луцька: Чи створені на місцях управління, підпорядковані вашому Міністерству? Дякую.

Владимир Яцуба: Не створені.

Василь Миколайович, Броди: Як ви збираєтеся розвивати регіони? Що для цього потрібно?

Владимир Яцуба: Для цього треба дуже багато. В першу чергу, треба, щоб рано чи пізно регіони почали  забезпечувати себе самостійно. Для цього треба створити умови: поступово переходити на збільшення бюджетних коштів, які залишають в регіонах та створити прозорі, зрозумілі процедури формування Бюджетного Кодексу. Саме вирішення цих питань зможе об'єднати не тільки регіони між собою, а і регіони з центром. Спочатку треба завершити роботу по затвердженню генеральних планів розвитку міст і областей, а на базі цього затвердити довгострокові програми соціально-економічного розвитку. І, безумовно, все це можливо при політичній стабільності.

Татьяна Ивановна (г. Киев): Володимире Григоровичу, здається скоро 100 днів, як працює міністерство, яке Ви очолюєте. Якоюсь конкретною зробленою роботою вже можете похвалитися? Що ще мрієте зробити?

Владимир Яцуба: Взагалі я ніколи нічим не хвалився в роботі на державній службі, тому що це невдячна справа. Якщо державний службовець починає розповідати, як багато він зробив, йому треба йти з цієї роботи. Це не я сказав, а Черномирдін.

 

З того, що нам вдалося зробити: за 2 місяці ми завершили реорганізацію, згідно постанови Кабміну і створили міністерство. Нам залишилось прийняти на роботу 40 фахівців, в основному, низової ланки. За ці 2 місяці ми відновили зал засідань в приміщенні нашого Міністерства, таким чином створили умови для проведення різних регіональних заходів Ради регіонів України і Асоціації міст України. В цьому «залі регіонів» було проведено перше засідання під головуванням прем'єр-міністра В. Янокувича з приводу організації і проведення "Євро-2012". Також ми завершили розподіл субвенцій в обсязі 1 млрд. 700 млн. по 14 програмам. Саме сьогодні 10 груп виїхали в регіони, щоб на місці розібратися як іде робота по використанню коштів. Я особисто приїхав з Тернопільської і Житомирської областей. Можу повідомити, що завдяки команді прем'єр-міністра Януковича і віце-прем'єра Рибака на соціально-економічний розвиток областей перераховано 323 млн. гривен, на збереження об’єктів історико-культурної спадщини – 6 млн. гривень і майже 20 млн.гривень на житло для військовослужбовців.

Владислав, Киев: Каким образом министерство контролирует выдачу лицензий на строительство?

Владимир Яцуба: Министерство конкретно не выдает разрешения на строительство, а контролирует его нормативы и параметры. У нас для этого есть ГАСК, где работает 34 человека. Это достаточно сложный вопрос, который давно должен найти свое разрешение. С 1 января 2008 года в силу вступит закон, который предусматривает формирование вертикали архитектурно-строительного контроля. Этот закон будет решать два принципиальных вопроса: с одной стороны улучшит контроль над безопасностью и надежностью в строительной индустрии, с другой стороны разрубит "Гордеев узел" процедур разрешительных систем. Мы будем пытаться делать все, чтобы этот закон действовал, тем самым  создавая условия для инвесторов и сокращая количество необходимых согласований.

Инесса: Здравствуйте! Днепропетровск. Владимир Григорьевич! Зная ваш характер, ваше трудолюбие и ответственность, мне кажется, что если вы возьметесь за проведение «Евро-2012», то может быть сделаете прорыв в развитие инфраструктуры страны. Спасибо.

Владимир Яцуба: Для того, чтобы сделать прорыв инфраструктуры в стране, должна быть четко отработанная государственная система управления этим процессом. Это может сделать только Кабинет Министров во главе с нынешним премьер-министром В. Януковичем. Учитывая очень короткие сроки подготовки огромных объемов строительства и организационных вопросов, это можно сделать только при четкой организации и объединении всех структур исполнительной власти. Это тот случай, когда видно, как важна единая позиция всех структур государственной власти: Президента, премьера и местной власти тех регионов, где, безусловно, это все будет происходит. На мой взгляд, проведение «Евро-2012» в Украине может объединить всех нас ради того, чтобы доказать всему миру, что наша страна способна не только на революцию, а и на серьезные дела.

Марія Петрівна: Доброго дня, Вас турбує Тернопільщина. У ваших виступах ви доволі часто згадуєте східні регіони, це зрозуміло, дбаєте про батьківщину. А як ви бачите розвиток західних областей?

Владимир Яцуба: Почну з того, що бюджет Тернопільщини складає 36 % свого забезпечення, а все інше дає держава. Тобто, є 6 регіонів- донорів, які наповнюють бюджет, а інші – дотаційні. На мою думку, треба створити систему, яка буде зацікавлювати економіку дотаційних регіонів, якою є Тернопільщина, для того, щоб через 5-10 років вона стала самодостатньою. До речі, це завдання поставив прем'єр-міністр В.Янукович. Що стосується розвитку, соціальної сфери та будівництва, то Тернопільщина вже сьогодні може на рівних стояти з більш розвинутими областями. Я в цьому переконався, під час робочої поїздки в Тернополь два дні тому.  

 

Міністерство опікується освоєнням коштів, які в цьому році держава виділила на соціальний розвиток Тернопільщини. По всім кодам Тернопільщина в цьому році має одержати 120 міліонів гривен, в тому чи слі 6 міліонів на збереження спадщини. Це друга сума після Львова по всій Україні. Нам треба разом з виконавчими органами Тернопільскої області зробити все, щоб ці кошти були використані в цьому році. Я, як міністр, закріплений за Тернопільською областю, зроблю все, щоб це відбулося.

 

Ще одне принципове питання, яке безпосередньо впливає на розвиток області - це кваліфіковані кадри державних службовців, які разом зі мною будуть відповідати за стан справ цієї області. Можу запевнити, якщо вони не будуть відповідати своїм посадам, працювати не будуть. 

м.Львів, Франчук Анатолій Дмитрович: Пане Міністр, відомо що кожен керівник, приходячи до влади, приводить свою команду. Розкажіть про свою команду, хто у ній? Чи допомагає вона реалізувати ваші плани?

Владимир Яцуба: Перший заступник - староста губернаторів України - Сорока Микола Петрович, колишній рівенський губернатор, заступники: Беркута Анатолій Всеволодович - досвідчений фахівець-будевельник в теорії та на практиці, Соловков Юрій Петрович - відомий державник-юрист, Кужель Олександра Володимирівна - відомий політик, екс-депутат, фахівець з питань захисту бізнесу; керуючий справами - Рюмшин Сергій Миколайович – колишній голова Києво-Святошинського району.

Ирина Викторовна: Уважаемый Владимир Григорьевич! У меня соседи сверху сделали перепланировку квартиры без каких-либо согласований и разрешений. Теперь у меня на стене трещина. Куда я только не обращалась, но проблему так и не решили, никто мне не хочет помочь. Может быть вы что-то подскажете?

Владимир Яцуба: Я Вас жду каждый первый четверг месяца с 14 до 17. Тел.: 226-22-08

Надя: Як часто ви робите подарунки своїй дружині і що саме ви їй даруєте?

Владимир Яцуба: Подарунки люблю дарувати, які - не скажу, здебільшого це - квіти, і не тільки на свята.

Андрей: Решили ли Вы вопрос с финансированием Вашего министерства?

Владимир Яцуба: Не до конца.

Lily: А куда Вы поедете отдыхать? Предпочитаете море или горы? Есть ли у Вас любимая страна?

Владимир Яцуба: В этом году будет отдыхать моя семья, а я, скорее всего, буду работать. Отдыхать будут в Крыму.

Житель центра Киева: Уважаемый Владимир Григорьевич! В своих интервью Вы неоднократно декларировали, что вверенное Вам Министерство контролирует выдачу разрешений на строительство. У нас в центральном районе сложилась кризисная ситуация. Строительная фирма «Познякижилстрой» получила еще в 2003 году разрешение на строительство двух небоскребов на столь маленьком земельном участке, что и один дом там не построить. Совершенно очевидно, что разрешения выданы с чудовищными нарушениями всех строительных норм, ДБН. Может ли Ваше министерство начать реально действовать в вопросе проверки таких спорных с точки зрения закона разрешений? Как можно обратиться в Ваше Министерство и не останутся ли все Ваши заявления о контроле пустыми декларациями? Готовы ли делом доказывать провозглашенные Вами лозунги?

Владимир Яцуба: Судя по всему, Вы неплохо разбираетесь в этом вопросе, поэтому должны знать, что разрешение на место застройки дают местные советы, в том числе, и в Киеве. Что же касается нормативов, безопасности, архитектуры проекта - это функции нашего министерства. Если там есть нарушения, обращайтесь по тем вопросам, за которые я отвечаю, министерство Вам окажет поддержку после экспертизы и изучения ситуации.

Места, где будут строиться здания выше 30 этажей, должно определять руководство города Киева. Сейчас мы ждем утвержденного плана застройки города Киева, где будут отмечены места возможного строительства высотных домов. И пока такого плана не будет, министерство участвовать в процедурах согласования зданий и сооружений в городе Киеве не будет.

NadjaNET: Пане Володимире! Хочу Вас спитати: чому Ви так мало посміхаєтеся? І ще: може згадаєте якийсь анекдот хороший ... Ви взагалі часто жартуєте? Як у Вас з почуттям гумору?

Владимир Яцуба: Жартую по настрою. А взагалі я - емоційна людина, мабуть, це закладено генами моїх батьків, яким в житті було не до жартів.

Київ, Марина: Чому висиляють з гостинного двору бібліотеку ім.Заболотного? Куди її планують переселити?

Владимир Яцуба:  Свого часу бібліотека була переселена в Гостинний двір з Софії Київської. Тому пропозиція міністерства після постанови Кабміну про звільнення цього приміщення історично виправдана. Бібліотеку треба повернути туди, де вона була, тобто на територію Софії Київської в приміщення Консисторії, яке треба відремонтувати та обладнати  під сучасну бібліотеку. Цим питанням буде займатись наше міністерство.

Василинка: Шановний міністре, ви в роботі суворий дядько?

Владимир Яцуба: Це треба запитати у моїх підлеглих і тих, хто мене знає.

ЯЯЯ: Скажите, чего больше всего в этой жизни вы хотите? Какая у вас заветная мечта?

Владимир Яцуба: Я хочу увидеть Украину через 20 лет.

Ветеран УСВА: Уважаемый Владимир Григорьевич! Как решается вопрос, о выдаче жилья Участникам Боевых Действий в Республике Афганистан . Лично стою на очереди с 1989 года.

Владимир Яцуба: Министерство распределением жилья для участников боевых действий в Афганистане, как и для других льготников, не занимается. Могу пообещать, что все средства, выделенные из госбюджета на жилье льготникам, будут освоены.

Вика: Добрый день! Когда-то Вы мне очень помогли, и сегодня я хочу сказать спасибо за все от себя и своей семьи. Скажите, скоро Ваш юбилей, как и где Вы будете праздновать и куда можно принести букет!

Владимир Яцуба: В Киеве, прятаться не буду.

Moyra: Володимире Григоровичу, нещодавно міністерство затвердило перелік об'єктів, на які виділено субвенції. Як розподілилися 200 млн. грн. на розвиток і реконструкцію централізованих систем водопостачання та водовідвелення? Оскільки було рішення Уряду про виділення з цієї суми 130 млн. грн. лише трьом областям - Донецькій, Луганській та Харківській. Чи змінилася система перерозподілу субвенцій?

Владимир Яцуба: Звертайтесь особисто до мене в міністерство, дам повну інформацію стосовно субвенції, або в обласну адміністрацію, у них є ця інформація.

Владимир Яцуба: Дякую, що є Інтернет, дякую, що Україна швидко освоює систему Всесвітньої мережі.

Раджу всім державним службовцям спілкуватись через Інтернет, щоб таким чином Україна стала інформаційною розвинутою країною в Європі та світі.

Дякую всім, хто мене почув, зрозумів і побачив!

 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2911