Винні в Іловайській трагедії, внаслідок якої загинули сотні українських військовослужбовців, уже покарані. Про це на прес-конференції заявив Президент України Петро Порошенко, відповідаючи на запитання журналістки про те, чи буде притягнутий до відповідальності у зв'язку з цими подіями екс-глава Міноборони Валерій Гелетей.

«Ніхто Іловайськ не забув і не забуде, як комусь здавалося б. І за Іловайськ уже покарані сотні вбивць», - заявив Порошенко.

Він нагадав, що 25 серпня на територію України «було здійснено віроломне вторгнення російських військ».

«І 3 вересня ми зібрали все, що тоді у нас було: дві батальйонні тактичні групи - одна 95-ї, і одна 79-ї бригади під керівництвом начальника Генерального штабу генерал-полковника Муженка. Понад 1,2 тис. українських десантників-штурмовиків пішли в рейд по тилах Іловайська, в якому стояли російські війська і розстрілювали наших хлопців. І покарали. І сотні вбивць або залишилися лежати, або поїхали додому в «цинку», - сказав Порошенко.

При цьому Глава держави зазначив, що планування військової операції не належить до функціональних обов'язків міністра оборони.

«Щодо Гелетея. Позиція відповідальності або функціональних обов'язків міністра оборони до планування військової операції жодним чином не відноситься. При цьому я повністю задоволений Гелетеєм, тим, як він виконує функції УДО», - заявив Порошенко.

Нагадаємо, наприкінці серпня бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Добровольчі батальйони неодноразово просили у командування підкріплення. Тим не менш, за словами бійців, їм необхідна допомога так і не надійшла.

Члени НЗФ обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити силовики. Українські військовослужбовці зазнали значних втрат.

Своєю чергою, тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом зазначає в попередніх висновках, що до цих подій призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що Президент не ініціював запровадження воєнного стану.

Екс-міністр оборони Валерій Гелетей заявляв, що на виході з «іловайського котла» загинуло 108 військовослужбовців.

Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування подій під Іловайськом Андрій Сенченко стверджує, що у всіх епізодах іловайської трагедії загинуло близько тисячі військовослужбовців.

Крім того, у попередніх висновках ТСК зазначається, що до цих подій призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії колишнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що Президент не ініціював запровадження воєнного стану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом