Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін у закон «Про Раду національної безпеки і оборони України» про вдосконалення координації і контролю у сфері національної безпеки і оборони.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, відповідний законопроект №1343 був прийнятий Верховною Радою в першому читанні 11 грудня, у другому читанні і в цілому - 25 грудня. Після цього він був направлений на підпис Президенту, а в понеділок, 29 грудня, повернутий з його підписом.

Законопроектом пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність із Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО.

Зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО щодо таких повноважень, як прийняття невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація і контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Закон вводить до компетенції РНБО координацію і контроль діяльності органів влади у сфері протидії корупції, забезпечення громадської безпеки і боротьби із злочинністю.

Передбачається, що РНБО зможе не тільки подавати пропозиції президенту, але і приймати рішення з ряду питань, таких як: визначення стратегічних національних інтересів України, удосконалення системи забезпечення національної безпеки та організації оборони, реорганізації та ліквідації органів виконавчої влади у цій сфері, проект державного бюджету по статтях, пов'язаних із забезпеченням нацбезпеки і оборони.

У разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків голови РНБО покладається на голову Верховної Ради, а не на прем'єр-міністра, як це було раніше.

Членами Ради безпеки, крім встановленого складу, можуть бути особи, визначені президентом. Повноваження заступників секретаря визначає не президент, а секретар РНБО, який також вносить главі держави пропозиції щодо призначення своїх заступників.

Згідно із законом, апарату Радбезу присвоюється статус юридичної особи.

Секретар РНБО здійснює координацію та контроль за виконанням рішень РНБО у сферах державної безпеки, правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, у військовій сфері та сфері безпеки державного кордону України та ряді інших сфер.

Секретар Радбезу організовує роботу Ставки Верховного Головнокомандувача у разі її створення; бере участь у розгляді пропозицій щодо кандидатур на посади в органах державної влади, діяльність яких пов'язана з питаннями національної безпеки і оборони України і які призначаються на посаду президентом або за погодженням з главою держави; вносить на розгляд президента пропозиції щодо призначення та звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів.

Також секретар РНБО вносить на розгляд Ради пропозиції щодо законопроекту про державний бюджет України по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 грудня парламентарії схвалили розширення повноважень Ради національної безпеки і оборони України.

В той же день законопроект був направлений на підпис Президенту України Петру Порошенку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51