Українським компаніям стає все складніше утримувати програмістів. Через девальвацію гривні зарплати співробітників аутсорсингових ІТ-компаній, які працюють на іноземних замовників, зросли в рази. У більшості випадків вони виплачуються в доларах або прив'язані до його курсу. В таких умовах і без того стагнуючий внутрішній IT-ринок може і зовсім обвалитися, пише «Капітал».

Програмний код за ціною золота

Близько 90 % розробників на організованому ринку орієнтовані на аутсорсинг. Внутрішній ринок можна оцінити приблизно в 10 %, розповідає виконавчий директор Асоціації «Інформаційні технології України» Віктор Валєєв. В цілому у сфері розробки програмного забезпечення зайнято приблизно 50-65 тис. осіб. Ця цифра може не враховувати численні крихітні компанії і фрілансерів, додав експерт.

За оцінками керуючого партнера венчурного фонду AVentures Capital Євгена Сисоєва, за підсумками 2013 року дохід українських аутсорсингових компаній досяг $ 2 млрд. Це порівнянно з обсягами українського телеком-ринку.

Приблизно стільки ж становить загальна капіталізація продуктових компаній і стартапів, що створені в Україні, але працюють на глобальних ринках (наприклад, платіжний сервіс Paymentwall, сервіс пошуку роботи Jooble).

Несіть ваші грошики

Клієнти аутсорсингових компаній продовжують платити в доларах, тому з підвищенням курсу прибуток зростає. На внутрішньому ринку такого немає, інфляція призводить до зменшення прибутку, при цьому витрати, наприклад, на утримання офісу, продовжують зростати, пояснює віце-президент компанії Innovecs (розробник на аутсорс) з HR - та рекрутмент-напряму Наталія Зуб.

У такій ситуації відтік кадрів у орієнтовані на міжнародні ринки компанії неминучий. «Зарплати українських айтішників стають глобальними і скоро будуть досягати $ 80 тис. на рік», - сказав директор фонду BrainBasket Роман Хміль, який раніше обіймав посаду операційного директора аутсорсингової компанії-розробника Ciklum. «Ми за рахунок власних заробітків утримуємо команду розробки. Адже вони читають статті, рейтинги. І якщо ми не будемо врівень з ринком, розгубимо найкращих людей в розробці», - додає представник однієї з компаній.

Ринок пішов вниз

Тим часом внутрішній IT-ринок продовжує скорочуватися. За оцінками Валєєва, через економічні проблеми у країні він впав у 2014 р. приблизно на 45-50 %. «Перспектив відновлення внутрішнього ринку в 2015 році я поки не бачу, а влада не стимулює розвиток галузі і навіть пропонує посилити податковий тиск», - каже він.

$80 тис. на рік незабаром будуть заробляти деякі ІТ-спеціалісти в Україні

З іншого боку, відбувається уповільнення розвитку аутсорсингового бізнесу. У поточному році темпи зростання експорту послуг з розробки ПЗ з України скоротилися до 5 %, замість 20-25 % в минулі роки, а деякі компанії взагалі закрилися. Частина клієнтів перевела свої замовлення з України в інші країни. Спостерігається зниження потреби в ІТ-кадрах як у компаніях, орієнтованих на внутрішній ринок, так і на аутсорсинг. При цьому останнім все одно не вистачає кваліфікованих кадрів, розповідає Валєєв.

З кадровою проблемою також стикаються компанії, для яких ІТ не є ключовою бізнес-компетенцією. Їм складно конкурувати за ресурси з представниками ІТ-бізнесу, розповіла директор з персоналу та розвитку «Київстар» Олена Кропив'янська. У цієї сфері зараз найвища конкуренція за ресурси серед роботодавців.

Вихід зі становища

На думку Хміля, у такій ситуації локально-орієнтованим IT-компаніям варто подумати про переорієнтацію на глобальний ринок. З ним погоджується і CEO директор української компанії Softcube Олег Лєсов: «У довгостроковій перспективі це мотивує компанії виходити на ринки сусідніх, близьких по духу країн, тієї ж Польщі, Чехії, Болгарії, Туреччини».

Що стосується компаній, для яких IT не є профільним напрямом діяльності, їм варто подумати про додаткові стимули. «Наприклад, банки купують своїм співробітникам квартири. Адже, обдумуючи пропозицію роботи, здобувач все одно конвертує все у гроші», - говорить Хміль.

Зуб впевнена, що з часом курс долара стабілізується і у компаній з'явиться чіткий план виходу з кризи. Тому варто пояснити співробітникам, що несприятлива ситуація тимчасова. Вона також нагадує, що в аутсорсингу зазвичай потрібні люди зі знанням англійської мови на високому рівні. «Але на ринку достатньо хороших не англомовних фахівців, і внутрішній компанії краще бути націленою на них», - додає рекрутер.

Представник компанії-розробника Nravo Роман Дзиговский вважає, що локальні компанії також зможуть конкурувати з міжнародними шляхом створення унікальних продуктів, що не мають аналогів. Як варіант - видача акцій співробітникам компанії, тоді вони розуміють, що підвищуючи прибутковість бізнесу, приносять собі додатковий прибуток у майбутньому.

«Така модель дуже популярна серед стартапів, - каже він, - особливо на Заході».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224
Теги