На початку тижня, 22 грудня, голова наглядової ради ВАТ «Київхліб» Андрій Коломійченко заявив, що через ситуацію з курсом гривні щодо долара можливе зростання цін на соціальні сорти хліба, пише «Комсомольська правда в Україні».

Зовсім недавно, 18 серпня, ціни на вироби і так підняли на 30-90 копійок, і тепер в компанії знову попереджають: хліб подорожчає приблизно на 40 копійок. Що цікаво, за словами Ігоря Ніконова, першого заступника голови Київської адміністрації, в серпні «Київхліб» подав розрахунки нових цін на соціальні сорти хліба в мерію, Віталій Кличко відмовився погоджувати подорожчання, тоді компанія сама взяла та підняла вартість буханців.

Тоді міська влада придумала спосіб, як контролювати ціни: провести конкурс на продаж хліба в новій мережі кіосків, де буде встановлена фіксована ціна. У середу, 24 грудня, договір підписали договір між Київською адміністрацією та переможцем тендеру - все тим же «Київхлібом».

Отже, за умовами конкурсу, у місті встановлять 200 кіосків.



Продукція в кіосках має на 70% складатися з хлібобулочних виробів, решта - молочка, крупи, борошно, чай, кава, безалкогольні напої. Три роки в цих кіосках обіцяють продавати хліб соціальних сортів за встановленими цінами. Зараз за найдешевший буханець просять 4,40 грн, а в новій мережі продадуть «український» за 5,25 грн, «пшеничний» - 4,05 грн, батон - 4,15 грн. Звучить все добре для киян - хліб повинен стати дешевше. Але насправді, як дізналася «КП в Україні», він, навпаки, подорожчає.

- У нових кіосках хліб буде за фіксованою ціною три роки, - підтвердив Володимир Череда, голова правління «Київхліба».

Але компенсувати витрати (проект компанія вкладає 46 мільйонів) хлібопекарі планують за рахунок інших сортів хліба. Тобто в інших магазинах по місту продукт №1 подорожчає. «Київхліб» вже подав розрахунки в мерію. Судячи з попереднього подорожчання, відповіді КМДА чекати довго не будуть, і вже в лютому батон і «український» можуть подорожчати на 36-40 копійок. Тобто мінімально буханець хліба коштуватиме 5 гривень. Киянам, можливо, в пошуках дешевого хліба доведеться обійти кілька вулиць. Наприклад, у Печерському районі встановлять 10 кіосків, а в Дарницькому - 28. Встановити кіоски збираються за 4 місяці, перший обіцяють презентувати вже у січні.

Що ми отримуємо в результаті тендеру? «Київхліб» підвищить ціни у всіх магазинах, крім нових 200 яток. Компанія отримає пріоритет в боротьбі за клієнта (не секрет, що приватні компанії витісняють «Київхліб» з ринку). А кияни замість дешевого хліба в сусідньому магазині, підуть на пошуки (якщо не захочуть купувати на 40 копійок дорожче) цих кіосків. Наскільки подорожчають інші хлібобулочні вироби - залишається тільки здогадуватися.

Цікаво, що договір підписаний на 5 років, а фіксована ціна тільки на три роки. На початку 2018 року КМДА і «Київхліб» зберуться і вирішать, чи піднімати знову ціни.

ЯКІ ЦІНИ ОБІЦЯЮТЬ В КІОСКАХ «КИЇВХЛІБА»:

Хліб «Український» - 5,25 грн;

Хліб «Пшеничний» - 4,05 грн;

Батон «Київський» - 4,15 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174