Екс-президент України Віктор Янукович заявляє, що залишив країну в лютому цього року, щоб уникнути початку громадянської війни. Про це він заявив в інтерв'ю газеті «Аргументы и факты».

За його словами, ініціатори заворушень у Києві готові були піти на будь-які заходи, в тому числі і на вбивство глави держави. Тому він вирішив поїхати в те місце, де силовики ще зберігали вірність присяги. Таким місцем виявився Крим.

«Вже коли я перебував у Криму, переді мною постало питання: що робити далі? Про добровільну здачу в полон не могло бути й мови. Змовникам живий Янукович як свідок злочинів був не потрібен. Залишалося два варіанти: або я використовую вірні мені сили і відновлюю конституційний лад в Україні, або я змушений буду виїхати з країни. Я чітко усвідомлював, що моя спроба відновити порядок у країні призвела б до громадянської війни. Адже навіть за даними офіційних соціологічних опитувань, проведених у лютому, 47% населення країни підтримували Майдан, а 46% виступало проти. У цьому випадку лінія фронту приблизно проходила б по Дніпру. І ту трагедію, яку зараз переживає Донбас, відчула б на собі вся Україна. Я прийняв рішення не наражати країну на жахи громадянської війни», - підкреслив Янукович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35
Теги