Практика створення таємних в'язниць ЦРУ переконливо спростовує твердження українських «атлантистів» про те, що стандарти НАТО – це стандарти демократії, свободи, громадянського контролю над армією та спецслужбами, вважає лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

У своєму блозі громадський діяч посилається на доповідь Сенату США про таємні в'язниці ЦРУ. «Напередодні Міжнародного дня прав людини Сенат США опублікував доповідь, присвячену таємним в'язницям ЦРУ, створеним менше 10 років тому в п'яти країнах світу. З цих п'яти країн три є членами Євросоюзу і НАТО: Литва, Польща та Румунія. Причому дві перші держави найактивніше лобіюють євроінтеграцію України і найчастіше згадуються в наших ЗМІ як приклад для наслідування», - пише Медведчук.

При цьому лідер «Українського вибору» особливо відзначив Литву. «Там настільки ретельно приховували таємну діяльність американців, що, на відміну від Польщі та Румунії, інформації про це немає в знаменитій доповіді швейцарського депутата Діка Марті, представленій у ПАРЄ більше 7 років тому», - підкреслив Медведчук.

На його думку, приховувати було що. Наприклад, одного з в'язнів, за даними сенатської доповіді, так катували, що від нього відмовилися литовські лікарі, і знадобилася термінова госпіталізація в «іншій країні», а це обійшлося в «мільйони доларів».

«У зв'язку з цією ганебною історією варто нагадати, що створення таємних в'язниць стало можливим внаслідок застосування стандартів НАТО. У резолюції ПАРЄ, ухваленій 27 червня 2007 року, зазначено, що програма таємних в'язниць «залишалася в секреті багато років завдяки суворому дотриманню норм конфіденційності, вироблених у рамках НАТО. Імплементація цієї програми призвела до багаторазових серйозних порушень прав людини», - уточнив Медведчук.

Крім того, лідер «Українського вибору» звернув увагу на той факт, що в самій доповіді Діка Марті зазначено: стандарти НАТО роблять засекречену інформацію доступною практично для будь-якої небажаної особи, незалежно від посади.

«А доповідь Сенату США відкриває ще одну цікаву обставину, яку раніше не зміг виявити навіть допитливий Дік Марті. Йдеться про таємне матеріальне стимулювання політиків та чиновників за сприяння. Так, за можливість обладнати в'язниці ЦРУ в Литві довелося заплатити «невстановлену кількість мільйонів доларів» певним особам. Зрозуміло, чорним налом. Що це, як не корупція, протестуючи проти якої багато українців виходили на Майдан?» - запитує громадський діяч.

На його думку, практика створення таємних в'язниць ЦРУ переконливо спростовує твердження українських «атлантистів» про те, що стандарти НАТО – це стандарти демократії і громадянського контролю над армією та спецслужбами. «Виявляється, це насамперед стандарти корупції, стандарти секретності, які приховують роботу спецслужб навіть від тих, хто мав би про це знати, якщо вже дотримуватися логіки моралі і права. Стандарти, роблять можливою появу таємних в’язниць із «в'язнями-привидами», які офіційно не існують і позбавлені права на захист, яке мають підслідні у більшості країн світу», - резюмував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом