Єдиний реформаторський пункт з програми Кабміну про скорочення податків з 22 до 9 насправді виявився посиленням податкового пресу, а не реформою. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Коли з Мінфіну надійшли роз'яснення, стало зрозуміло: ніякої реформи не планується. Планується зміна назв, перетасовування податків, але аж ніяк не реформа», - написав громадський діяч.

Медведчук зазначив, що три податки- плата за користування надрами, спеціальне використання води та використання радіочастот - будуть об'єднані в один податок під назвою «рентна плата»; ще чотири податки будуть вважатися акцизним збором і т. д.

«Тобто податкової реформи не буде, натомість Мінфін запропонував цілий ряд заходів щодо посилення податкового пресу в наступному році», - зазначив лідер «Українського вибору».

Він вважає безглуздими плани Мінфіну продовжити підвищені ставки рентної плати до 1 липня 2015 р.; дії воєнного податку та переведення аргаріїв на звичайну форму оподаткування із застосуванням податку на прибуток і ПДВ.

«Таким чином, Кабмін збирається долати економічну кризу, не змінюючи системи оподаткування, - завдання в принципі нездійсненне. До того ж посилення адміністрування податків у вигляді спецрахунків для ПДВ залишить підприємства без оборотних коштів, що лише поглибить економічну кризу», - прогнозує Медведчук.

Лідер «Українського вибору» також розкритикував намір уряду скасувати пільги по сплаті податку на житлову нерухомість; запровадити прогресивну шкалу ставок податку на доходи фізосіб - від 15 до 25%; зобов'язати кожного українця подавати податкову декларацію про доходи.

«Так розвіявся ще один «реформаторський» міф уряду. У зв'язку з такими планами уряду хотілося б нагадати керівництву країни: не так давно - в 2010 році - українці вже виходили на «податковий» Майдан. Чи влада ніяких висновків з цього не зробила?» - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60