Після надання народному депутату України льотчиці Надії Савченко статусу делегати в ПАРЄ вона отримає «дипломатичний імунітет», і Росія не вправі буде її утримувати у СІЗО і переслідувати по кримінальній справі.

Про це на прес-конференції в Москві заявив адвокат українки Микола Полозов, повідомляє Укрінформ.

«В момент відкриття сесії, коли Надія Савченко в числі всіх інших делегатів з усіх країн Ради Європи - учасниць Парламентської асамблеї отримає офіційний статус делегата, Російська Федерація не вправі буде її утримувати і переслідувати по кримінальній справі, у зв'язку з тим, що вона отримає цей міжнародний правовий статус, який гарантує їй, відповідно з міжнародним договором, дипломатичний імунітет», - сказав Полозов.

За його словами, це відбудеться зовсім скоро - «в кінці січня». Як зазначив адвокат, після отримання українською льотчицею статусу делегата в ПАРЄ Парламентська асамблея направить відповідну заяву в МЗС РФ, що передасть цю інформацію слідству, і слідчий повинен буде своєю постановою щодо Савченко дану справу закрити.

«Це не означає, що справу про загибель журналістів буде припинено, вона може розслідуватися далі. Але що стосується Надії Савченко - Російська Федерація утримувати її насильно в слідчому ізоляторі або ще якимось чином вже не матиме права», - підкреслив Полозов.

Як раніше повідомляв ForUm, Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон під містом Щастя Луганської області. 8 липня вона опинилася в РФ, у воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві російських журналістів. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

27 жовтня Басманний суд міста Москви ухвалив рішення про продовження утримання під вартою Савченко до 13 лютого 2015 року.

У жовтні Савченко була обрана депутатом Верховної Ради України від партії «Батьківщина», а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31