Кількість проблемних кредитів буде наростати в міру погіршення загальної економічної ситуації в Україні. Таку думку Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи прогноз Moody's щодо зростання проблемних кредитів.

«Зрозуміло, що, враховуючи ситуацію з курсом, ситуація буде погіршуватися. Адже якщо люди брали кредити, коли курс був 8 грн./дол, а то й 5 грн./дол, а потрібно віддавати вже 16 грн./дол, то багатьом це не під силу», - зазначив він.

Економіст підкреслив, що поки немає підстав вважати, що ситуація покращиться. «Чим більше проблем з гривнею, тим більше їх і з поверненням валютних кредитів», - додав експерт.

За його словами, проблем чекають і кредити в національній валюті. «Крім усього іншого, гривневі кредити, взяті на економічну діяльність малим та середнім бізнесом також складно гасити. Адже все зупинилося. Підприємцям немає за що повертати позики», - сказав він.

«Ситуація серйозна. І, на жаль, вона буде тільки погіршуватися, у міру погіршення загальної економічної ситуації в країні», - підсумував він.

Нагадаємо, Міжнародне рейтингове агентство Moody's опублікувало своє дослідження, в якому, серед іншого, прогнозується істотне зростання «проблемних» кредитів в Україні наступного року. «Ми очікуємо, що загальний обсяг проблемних кредитів збільшиться до приблизно 55% валових кредитів у 2015 році (з 35% у 2013 році), в тому числі, на 25% - за рахунок реструктуризації та на 30% - за рахунок непрацюючих кредитів», - йдеться в документі.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31