Положення Закону «Про очищення влади» є дискримінаційними стосовно деяких категорій громадян і можуть використовуватися для зведення рахунків та боротьби з політичними опонентами. Таку думку у своєму блозі висловив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Як відомо, у висновках Венеціанської комісії щодо Закону «Про очищення влади» не виявилося жодного пункту про відповідність цього документа нормам Ради Європи. Крім того, експерти комісії зазначили, що закон порушує норми Конституції України, і рекомендували Києву припинити люстрацію до внесення змін у документ.

«Відразу зазначу: висновок Венеціанської комісії багато в чому збігається з оцінкою, даною Закону «Про очищення влади» експертами Громадського руху «Український вибір». Цей, з дозволу сказати, правовий акт не відповідає Конституції України. Його положення є дискримінаційними стосовно деяких категорій громадян і можуть використовуватися для зведення рахунків та боротьби з політичними опонентами. Його автори сповідують принцип «Друзям - усе, ворогам - закон». Якщо бути точним - абсурдний і безглуздий закон про люстрацію», - так прокоментував висновки експертів Медведчук.

Лідер «Українського вибору» звернув увагу на необхідність зміни критеріїв люстрації, створення спеціального незалежного органу для очищення влади, а також неприпустимість «люстрації списком» без доказів вини осіб, які потрапляють під дію закону.

«Проте у чиновників у Києві щодо цього інша думка. Примітно, що дізнавшись про розгромний висновок європейців, «рятувати» закон про люстрацію в штаб-квартиру Венеціанської комісії разом з Єгором Соболєвим вирушив і глава Мін'юсту. Мабуть, таким чином він намагався переконати членів комісії, що люстраційний орган незалежний і його формує громадянське суспільство. Однак у ВК до думки офіційного Києва не дослухалися, стару версію закону «Про очищення влади» забракували, розкритикувавши, що називається, від і до», - підкреслив Медведчук.

Він розкритикував спроби глави Мін'юсту видати за конструктив «розгромну критику Венеціанської комісії».

«Невже глава Мін'юсту не знав про те, що положення закону порушують права людини й не відповідають не тільки нормам міжнародного права, але і Конституції України? Чим насправді є бравурний рапорт міністра про висновок Венеціанської комісії - свідченням нерозуміння висновків поважного міжнародного органу чи спробою обдурити українську громадськість?» - запитує лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом