Активне використання ГТС України дозволить країнам Південно-Східної Європи підвищити рівень своєї енергетичної безпеки та компенсує відмову від будівництва «Південного потоку».

Таку думку висловив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Ми вітаємо створення країнами Південно-Східної Європи робочої групи високого рівня за участю віце-президента ЄК Мароша Шевчовича, в рамках якої буде розроблятися план інтеграції ринків та будівництва інтерконекторів для Центральної та Східної Європи», - цитує його прес-служба.

Так, на думку «Нафтогазу України», використання головного з'єднання Україна-Словаччина (через Велки Капушани, включає чотири трубопроводи) для поставок газу в обох напрямках дозволило б Румунії, Болгарії, Угорщині та іншим східноєвропейським країнам отримати доступ до західноєвропейських газових ранок через існуючу інфраструктуру української ГТС, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому нормальною європейською практикою було б використання схеми заміщення там, де це необхідно.

Крім того, партнери змогли б формувати власні запаси газу в ПСГ України на максимально вигідних умовах (закуповуючи газ за низькими «літнім» цінами).

Коболєв також підкреслив, що рішення вже технічно доступна і не вимагає яких-небудь інвестицій з боку ЄС або України.

«Розблокування цієї опції вимагає тільки приведення Європою ситуації у відповідність з Третім енергопакетом. «Нафтогаз» вірить, що важливо вирішити цю проблему якнайшвидше спільними зусиллями України, Словаччини та ЄС», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ForUm, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія в нинішніх умовах не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти в будівництво «Блакитного потоку» (по дну Чорного моря до Туреччини. - Ред.), заявивши про зміну стратегії щодо європейського газового ринку.

Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу «Південний газовий коридор», по якому в ЄС повинен піти газ з Каспійського регіону.

12 грудня Єврокомісія отримала офіційне підтвердження від Росії, що «Південний потік» зупинений.

Нагадаємо, проект «Південний потік» вартістю 15,5 мільярда євро був розрахований на постачання в Європу 63 мільярдів кубометрів газу в рік. Трубопровід повинен був пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Передбачалося, що транспортування газу почнеться в кінці 2015 року. Газопровід планувалося прокласти по території Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії, Італії та Словенії. Про бажання брати участь у проекті заявляла також Македонія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом