Сенат США (верхня палата Конгресу) підтримав законопроект S.2828 під назвою «Акт підтримки свободи в Україні» щодо надання Україні озброєння і статусу союзника без членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це повідомляє офіційний сайт Демократичної партії в Сенаті США.

Законопроект передбачає, що президент США отримає повноваження і можливість надати Україні військову допомогу на загальну суму 350 млн доларів.

Зазначена допомога міститиме предмети особистого захисту та навчання у протидії наступальних видів озброєння для відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, протитанкові озброєння, зброю та боєприпаси для особового складу, радари для виявлення артилерійських батарей, далекоміри, обладнання для оптичного наведення та управління, безпілотники для тактичного спостереження, захищене комунікаційне обладнання.

Також окремо передбачається додаткова фінансова допомога за іншими напрямами підтримки, повідомляє УНІАН.

Крім того, законопроект вимагає від президента США запровадити нові санкції щодо російських підприємств оборонної галузі й накласти санкції на компанії з усього світу, які вкладають значні інвестиції у розвиток нетрадиційних енергетичних проектів з видобутку сирої нафти.

Аналогічний законопроект під номером HR5782 має також бути підтриманий Палатою представників (Нижня палата Конгресу), і тільки потім президент США Барак Обама має вирішувати, підтримувати рішення Конгресу, або накласти вето.

Згідно із законопроектом, не пізніше ніж через 60 днів після набуття чинності, президент США має спрямувати до комітетів із закордонних справ та асигнувань обох палат Конгресу доповідь з докладним описом статей військової допомоги, гарантування безпеки і тренування із зазначеними термінами надання цієї допомоги.

Для здійснення планів з надання військової допомоги на суму в $350 млн, процес має початися з 2015 року і розрахований на виконання зобов'язань та витрат до кінця 2017 року.

Також передбачається надання допомоги внутрішньо переселеним особам в Україні. Зокрема, не пізніше ніж через 30 днів після набуття чинності цього закону, секретар Державного департаменту повинен спрямувати в комітети із закордонних справ, асигнувань та з питань енергетики і торгівлі обох палат Конгресу план, який включатиме дії уряду США, інших урядів та міжнародних організацій для того, щоб можна було задовольнити потреби для захисту і допомоги переселенцям в Україні.

Крім того, передбачається, що Держсекретар і міністр оборони США мають допомогти українським підприємствам в оборонній галузі переорієнтувати свій експорт з російського ринку і знайти відповідні альтернативні ринки для українських підприємств, які вже значно зменшили свій експорт та співпрацю з підприємствами оборонного сектору Росії.

Також йдеться про надання допомоги в енергетичній галузі шляхом гарантування енергетичної безпеки України протягом 2014 і 2015 років. Передбачається співпраця з українським урядом для розробки середньострокових і довгострокових планів зі збільшення виробництва та підвищення енергоефективності для енергетичної безпеки, допомагаючи Україні знизити свою залежність від імпорту природного газу з Росії.

Нагадаємо, у вересні 2014 року Президент Петро Порошенко заявив про відмову президента США Барака Обами надати Україні статус основного союзника США без членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО).
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом