Комунальні підприємства «Київський метрополітен» і «Київпастранс» саботують впровадження електронного квитка. Про це йдеться в листі компанії «Альфа пей термінал» меру Києва Віталію Кличку.

Так, директор компанії Р. Воробухін повідомляє, що у вересні-жовтні компанія активно взаємодіяла з транспортниками для коригування техзавдання та проектної документації. Всі зауваження комунальних підприємств компанія усунула, однак керівництво підприємств із незрозумілих причин не узгоджує проектну документацію, яка була спрямована їм після усунення всіх зауважень. В результаті чого інвестор не може спрямувати техдокументацію на Держекспертизу, і терміни впровадження системи можуть змінитися. Виходить, що міська влада зацікавлена і надалі зберегти систему оплати через жетони, яка відкриває великі можливості для розкрадань, повідомляє Gazeta.ua.

«Створюється враження, що у впровадженні сучасної, що відповідає кращим світовим стандартам, автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у Києві, не зацікавлені ні міська адміністрація, ні названі комунальні транспортні підприємства», - зазначає Воробухін.

За інформацією редакції, процес впровадження електронного квитка блокується консорціумом «Астек» і компанією «Кард сістемс», що входить у нього, які не змогли взяти участь у інвестконкурсі, тому що їхня пропозиція не відповідала вимогам. Лобісти компанії протягом півтора року намагаються скасувати результати конкурсу: екс-глава СБУ Олександр Якименко, який підозрюється у причетності до масових убивств на Майдані, писав звернення до Президента та ініціював ряд перевірок щодо інвестора, екс-гендиректор метрополітену Володимир Федоренко не погоджував договір, екс-голова Дніпровського району, а за сумісництвом директор «Кард системса» Анатолій Долинний закликав скасувати результати конкурсу. З приходом у мерію Віталія Кличка процес прискорився - тепер переговірником з «Астеком» став Ігор Ніконов.

При цьому представник чинних інвесторів стверджує, що проти них ведеться активна медійна війна, де явно лобіюються інтереси «Астек».

- Я б не називала цей конкурс конкурсом. Цей захід у стилі того, як усі конкурси проводилися в той час. Заздалегідь був відомий переможець, - згадує Лілія Бородуліна, виконавчий директор консорціуму «Астек».

При цьому, терміни проведення конкурсу переносилися на прохання «Астек», однак вони так і не подали своїх документів для участі.

Пан Воробухін зазначає, що у ЗМІ з'являються публікації, які безпідставно дискредитують інвестора, а разом із ним і саму ідею електронного квитка.

«Всі вони ґрунтуються на обсязі доходів, який інвестор нібито буде отримувати від проекту. Однак у інвестора ще є зобов'язання з утримання та обслуговування системи, які ніхто не враховує», - пише він.

У додатку до листа наведено бюджет проекту, де зазначені всі доходи і витрати інвестора від проекту. Згідно з наведеними цифрами, за час дії договору «Альфа пей термінал» може отримати надходжень в сумі близько 200 млн грн (12,5 млн доларів за 10 років за наявного курсу). При цьому в ЗМІ звучить цифра від 600 млн грн до 1,2 млрд грн. Однак інвестор вказує, що автори таких заяв не враховують витрат на утримання системи та обладнання, зарплату персоналу, адміністративні та фінансові витрати.

Інвестор, згідно з договором, буде утримувати 8,47% виручки. При цьому сьогодні витрати на адміністрування виручки у метрополітені становлять не менше 12%, а в наземному комунальному транспорті досягають 43%. Якщо порівнювати з досвідом інших європейських міст, то там утримується відсоток коливається в межах 4-6%, однак вартість проїзду в рази вища, в результаті у натуральному вираженні інвестори отримують значно більше. Так, найдешевший квиток у лондонському метро коштує 2,2 фунта стерлінгів - 56 гривень. Висока вартість проїзду в європейських містах дає можливість інвесторам працювати на меншому відсотку від виручки й отримувати дохід у рази більший.

Нагадаємо, раніше перший заступник глави КМДА Ігор Ніконов повідомляв, що винагороду інвестора буде зменшено майже вдвічі - до 4,5%. Однак за такого показника, проект втратить економічну привабливість для інвестора, тому що обсяг витрат перевищить відсоток інвестора. У Київраді зазначають, що такими діями Ігор Ніконов намагається змусити «Альфа пей термінал» розірвати договір, щоб провести новий конкурс уже під свого інвестора.

Непряме підтвердження такої інформації випливає також з листа. Пан Воробуєв зазначає, що у разі, якщо місто не зацікавлене у реалізації проекту, інвестор залишає за собою право розірвати інвестдоговір і вимагати згідно з договором повернення уже витрачених коштів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48