Методи, описані в доповіді сенату США про застосування тортур ЦРУ, використовувалися агентами спецслужби і на території Польщі, повідомив екс-президент країни Олександр Кваснєвський.

В ефірі польської радіостанції «ТОК ФМ» він, однак, підкреслив, що «спочатку в Польщі нічого не знали про факти тортур». Мова йшла лише про створення «секретних об'єктів».

«Те, що американці діяли настільки таємно, породило неспокій. Польська влада намагалися покласти цьому край, і ця діяльність зрештою була зупинена», - повідомив Кваснєвський.

До нинішнього часу Варшава офіційно не визнавала того факту, що на території Польщі були секретні в'язниці ЦРУ, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на польську радіостанцію «ТОК ФМ».

Між тим прес-секретар прокуратури польського міста Кракова Петро Косматий заявив, що це відомство вимагатиме доступу до американської доповіді, оскільки вона може допомогти розслідуванню за фактом знаходження в'язнів ЦРУ на польській території.

«Розслідування триває, і ми вже чули, що прокуратура Польщі зацікавлена у доступі до американської доповіді, оскільки вона є елементом в розслідуванні», - повідомив, у свою чергу, журналістам міністр оборони Польщі Томаш Семоняк.

Опублікована у вівторок доповідь, що складається з 6 тис. сторінок, пролила світло на практику застосування тортур співробітниками ЦРУ при допиті підозрюваних членів «Аль-Каїди». Ця практика була частиною секретної програми, прийнятої президентом Джорджем Бушем-молодшим після терактів 11 вересня 2001 року. Нинішній президент США Барак Обама призупинив програму, коли вступив на посаду у 2009 році, і визнав, що методи, що використовувалися американськими спецслужбами при допитах ув'язнених, рівнозначні тортурам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38