Польща очікує, що впродовж найближчих двох років країни - члени НАТО повністю реалізують план створення сил швидкого реагування, який був затверджений на останньому саміті організації в Ньюпорті.

Про це заявив глава польського МЗС Гжегож Схетина, виступаючи на відкритті конференції «Наступні 15 років - майбутнє Польщі в НАТО».

За його словами, реалізація рішень, прийнятих на саміті НАТО в Уельсі, має стати головним завданням країн-членів найближчим часом, передає ТАСС.

«У контексті варшавського саміту НАТО, який відбудеться через два роки, ми очікуємо від Альянсу повного введення Плану готовності до дій. Але це тільки початок стратегічної адаптації НАТО та частина нашого організаційного розкладу», - зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

«Потрібні нові ініціативи та дії, які зміцнюють НАТО. Альянс розпочинає новий цикл оборонного планування», - додав міністр, зазначивши, що цей процес носить переважно військовий характер, але має підтримуватися політичною дискусією про потенційні загрози та способи протидії їм.

«Було б добре, щоб під час саміту НАТО у Варшаві були декларовані операційні можливості протиракетної оборони НАТО. Черговим етапом її розвитку буде будівництво і запуск бази в Редзіково (де планується розмістити елементи до 2018 року. - Ред.), - сказав Схетина. - Союзницьку систему ми вважаємо важливим елементом колективної оборони НАТО».

За словами глави МЗС Польщі, він не знає, чи з'являться у НАТО під час варшавського саміту нові члени. «Однак важливо, щоб він наголосив на значенні політики відкритих дверей. Жодна європейська держава, яка бажає вступити в НАТО і відповідає критеріям, не може бути виключена з дискусії про членство», - сказав він.

«Крім відомих нам кандидатів потрібно пам'ятати про ті країни, які поки що не висловлювали бажання вступити в НАТО, але близькі нам і за наявністю політичної волі були би вкрай цінними союзниками», - додав Схетина, пояснивши, що йдеться про Швецію і Фінляндію.

«Силою НАТО завжди була здатність адаптуватися до мінливої ситуації у сфері безпеки», - резюмував глава польської дипломатії.

Нагадаємо, в НАТО розцінюють свій план дій щодо підвищення готовності як відповідь «на виклики», зроблені Росією.

За словами глави Альянсу Єнса Столтенберга, вторгнення Росії в Україну залишається загрозою для безпеки всього атлантичного простору, а поточний рік став «роком агресії».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24