Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу «Південний газовий коридор» (ПГК), яким в ЄС має піти газ із Каспійського регіону. Про це заявив єврокомісар у справах Енергетичного союзу Марош Шефчович у ході засідання Ради Євросоюзу, яке було присвячене проблемі «Південного потоку».

«Перший газ з «Південного газового коридору» має надійти в Європу до 2019 року», - пообіцяв він.

При цьому європейський чиновник зазначив, що міністри енергетики країн ЄС у ході засідання розглянули можливості спрощення політичних і бюрократичних проблем при реалізації цього європейського енергетичного проекту, а також надання сприяння у вирішенні цих проблем між його учасниками за межами Євросоюзу, пише Gazeta.ru.

ПГК об'єднує кілька проектів газопроводів, призначених для постачання з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії. Раніше у ПГК входив навіть проект Nabucco, що на сьогодні фактично провалився. Зараз можна говорити про проект розширення Південно-Кавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), яким азербайджанський газ дійде до Туреччини, і його продовження - Трансанатолійський і Трансадріатичний газопроводи (TANAP і TAP відповідно). TAP стане останньою ланкою в ланцюзі, виходячи через Грецію, Албанію та Адріатичне море на південь Італії і далі в Західну Європу.

За словами Шефчовича, ЄС уже отримав запевнення Азербайджану і Туреччини в прихильності реалізації проектів по ПГК.

Також у рамках ПГК розглядається варіант Транскаспійського газопроводу, яким в Європу має піти газ з Туркменістану.

За словами Шефчовича, ЄС має намір активізувати будівництво газопроводів місцевого значення в Південній Європі для її з'єднання з енергосистемою інших країн ЄС. «Ми також маємо вивчити можливості додаткових інвестицій у цю інфраструктуру», - сказав європейський чиновник.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія за нинішніх умов не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти в будівництво «Блакитного потоку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом