Прибуток від продажу українського вугілля отримують власники шахт. Таку думку висловив ForUm'у екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи намір уряду скоротити витрати, передбачені в держбюджеті на підтримку вугільної промисловості.

«Потрібно, щоб ціни на вугілля були реальні. А вони у нас в країні занижені. Це зроблено для того, щоб електростанції і металурги потім мали прибуток. Куди він іде  - невідомо, шахтарям нічого не доходить. Ми платимо зарплату шахтарям з бюджету, а власники шахт, нічого не витрачаючи, отримують величезні прибутки. В результаті - шахти є штучно збитковими, потребують дотацій», - пояснив Лановий.

«Потрібно підвищувати ціни до реального ринкового значення, порівнянного з закупівлями за кордоном. Тоді ми побачимо, яка частина наших шахт рентабельна, а якась частина виявиться нерентабельною», - додав екс-міністр.

При цьому Лановий зазначив, що видобувати вугілля всередині країни краще, ніж купувати за кордоном, особливо враховуючи високу транспортну витратність доставки вугілля.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43