Вітчизняні виробники отримають можливість поборотися за європейського споживача тільки в тому разі, коли українські товари відповідатимуть європейським стандартам якості. Таку думку у своєму блозі висловив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Через майже півроку після підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом в Україні та Європі заговорили про проблеми, пов'язані з сертифікацією української продукції, переходом на європейські стандарти та технічні регламенти. Словом, про те, на чому економісти та експерти (у тому числі й «Українського вибору») акцентували увагу вже довгий час. І тут виникає кілька запитань. А хіба раніше не було відомо, що для адаптації вітчизняної продукції необхідно прийняти більше 20 тис. європейських стандартів? Хіба реально зробити це в стислі терміни, витративши 160 мільярдів євро в країні, яка опинилася на межі економічного краху? Думаю, відповідь очевидна: НЕ-РЕ-АЛЬ-НО», - стверджує лідер «Українського вибору».

Він здивований тим фактом, що у «владі камікадзе» думають інакше.

«Валерій П'ятницький заявив, що до кінця року Кабмін збирається провести адаптацію 3 тис. вітчизняних технічних стандартів і регламентів до норм ЄС. Як це зробити? Виявляється, надзвичайно просто: методом «зміни обкладинки». «Ми беремо європейські техстандарти і регламенти, які діють, переводимо і міняємо обкладинку на українську. Це дозволить нам різко активізуватися...», - вважає чиновник. Цікаво, кого він намагається надурити такими трюками: українських виробників або європейських споживачів? І хто виграє від «зміни обкладинки»?», - запитує Медведчук.

На думку громадського діяча, збільшення експорту в Європу з України на 24% на тлі скорочення українського експорту в Росію з початку року на 32% - «провальний результат» для країни. «І це при тому, що спочатку товарообіг України з РФ був не більший, ніж з європейськими країнами», - уточнює громадський діяч.


На його думку, все сталося так, як і попереджали експерти: на нібито ємний і перспективний європейський ринок українські виробники не потрапили, натомість втратили ринок РФ та країн СНД. «До того ж у цій ситуації нинішня влада не зможе, як зазвичай, звинуватити в помилках і прорахунках «папєрєдніків». Відповідальність за це повністю лежить на «владі камікадзе», яка замість справжніх реформ займається... «зміною обкладинки». До того ж у всіх галузях і сферах», - резюмував Віктор Медведчук.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом