Росія виступила в СОТ із заявою про невідповідність закону України про купівлю іноземцями частки в українській ГТС зобов'язанням країни в цій організації.

Про це ТАСС повідомив керівник департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков.

Він нагадав, що нещодавно Україна ухвалила закон, згідно з яким акціонерами оператора ГТС можуть бути тільки США та країни ЄС.

«У нас були підозри, що це не відповідає зобов'язанням України в СОТ. Ми провели аналіз цієї ситуації і дійшли висновку, що підозри правильні, і Україна порушує свої зобов'язання. На нараді з торгівлі і послуг СОТ наприкінці листопада ми зробили заяву, що це законодавство суперечить нормам СОТ, і запропонували його скасувати», - сказав він.

Нагадаємо, 14 серпня Верховна Рада після повторного читання ухвалила законопроект № 4116а «Про внесення змін у деякі закони України про реформування системи управління єдиної ГТС України».

Україна планує до кінця 2014 року підготуватися до проведення конкурсу із залучення європейських та американських партнерів до управління газотранспортною системою та підземними сховищами газу.

Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією висловили готовність розвивати співпрацю з Україною в частині надання торговельного фінансування для закупівлі природного газу по лінії Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», а також модернізації української газотранспортної системи.

 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27