Генеральна прокуратура України використала рядову процесуальну дію в ході розслідування кримінальної справи, підозрюваним у якій є Сергій Арбузов, для зміцнення власного іміджу як відомства, яке займається боротьбою з корупцією. Про це заявив адвокат Сергія Арбузова Ігор Фомін на прес-конференції в Києві, передає кореспондент інформаційно-аналітичного порталу Inpress.ua.

Однак дії, які зробила Генпрокуратура, свідчать про те, що ні слідчий, який безпосередньо веде цю справу, ні його безпосередні керівники не розбираються ні в деталях самої справи, ні в кримінальному, ні в кримінально-процесуальному законодавстві України, впевнений Фомін.

Адвокат Арбузова повідомив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження проти його клієнта за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України - «Привласнення держмайна». За словами захисника, слідство наполягає на тому, що суддя неправомірно зняв арешт з рахунків Арбузова та його дружини на підставі того, що на цих рахунках нібито зберігаються гроші, отримані від привласнення прибутку телеканалу БТБ, засновником та єдиним власником якого є Національний банк України.

Слідство стверджує, що через телеканал БТБ нібито були вкрадені майже 120 млн грн, тоді як на арештованих рахунках зберігається понад 200 млн гривень. Тобто кількість нібито привласнених грошей та грошей, які зберігаються на арештованих рахунках, не збігається.

Крім того, адвокат Ігор Фомін стверджує, що отримати прибуток телеканалу БТБ було неможливо.

«Ніякого прибутку у телеканалу з моменту його заснування і донині не було, що підтверджено офіційними звітами телеканалу і перевірками відповідних органів. Тому обвинувачення Генпрокуратури в «привласнення прибутку» абсолютно безпідставні», - підкреслив захисник екс-першого віце-прем'єр-міністра.

Крім того, слідство також публічно, через ЗМІ, звинуватило Сергія Арбузова в тому, що він нібито намагався шляхом зняття арешту з рахунків перевести в готівку гроші, що зберігаються там. Однак слідству повинно бути відомо, що нинішнє керівництво НБУ ретельно контролює всі грошові операції і перевести таку величезну суму непомітно - апріорі неможливо.

«Сам факт подібних публічних заяв, які не підкріплені посиланнями на конкретні закони і наповнені юридичними неточностями, а також відмова надавати інформацію захисту, свідчить про те, що Генпрокуратура займається не скрупульозним розслідуванням справи, а політичним переслідуванням Сергія Арбузова, незважаючи на факти, документи та докази. Подібні дії явно суперечать правилам і порядку проведення слідчих дій, прийнятим в Європі», - вважає Ігор Фомін.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України за результатами розгляду звернень двох народних депутатів почала досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем колишніми високопоставленими чиновниками Національного банку України при створенні телеканалу «Банківське телебачення». Зокрема, колишньому главі НБУ повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Разом із тим, за словами Арбузова, таке обвинувачення не витримує ніякої критики. «Правоохоронці, мабуть, забули про те, що рішення про створення, так само як і подальше функціонування зазначеного телеканалу, приймалося Правлінням НБУ. Тобто колегіальним органом. Елементарний аудит підтвердить прозорість створення, функціонування та фінансування каналу», - сказав Арбузов.

Крім того, на його переконання, обвинувачення правоохоронців пояснюється тим, що навколо БТБ йде політична боротьба за право контролю над ним. «Різні політичні сили, які сьогодні стоять біля керма української влади, намагаються взяти цей медіаресурс під свій контроль».

Нагадаємо, раніше екс-віце-прем'єр Сергій Арбузов прокоментував абсурдність обвинувачень ГПУ і порадив слідчим ознайомитися з його декларацією про доходи.

У прес-службі політика повідомили, що ніяких дій з рахунками Сергія Арбузова як під час арешту, так і після його зняття не проводилося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60