Європа не готова відмовитися від прибуткового російського ринку, що динамічно зростає, та від економічних переваг, які забезпечує торгівля з РФ. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

На думку громадського діяча, пропозиція Ангели Меркель розпочати переговорний процес щодо торгівлі Євросоюзу з ЄАЕС, а також заяви глави МЗС РФ Сергія Лаврова та міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра в Москві «свідчать про реальне зближення двох союзів, які ще недавно були як два антагоністичні об'єднання».

«Варто зазначити, що за розвиток співпраці між ЄС та ЄАЕС виступає не тільки Німеччина. У вересні, в ході щорічної зустрічі YES у Києві, тоді ще єврокомісар з питань розширення ЄС Штефан Фюле відверто визнав: «Настав час для повних зв'язків і кооперації на найвищому рівні між Євросоюзом, Митним союзом та Євразійським союзом», - зазначив Медведчук. На його думку, позиція єврочиновника, який відповідав за політику добросусідства в ЄС, свідчить про те, що тривала «війна санкцій» обтяжує Європу.

До можливості розвитку діалогу з ЄС у Росії ставляться позитивно, стверджує лідер «Українського вибору». «Днями міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв підтвердив, що його відомство спрямувало в Єврокомісію пропозицію про «перезавантаження» діалогу з питань економічного партнерства між ЄАЕС і ЄС», - пише він.
 

Медведчук вважає, що Захід і Схід зацікавлені у реалізації ідеї Великої Європи, але говорити сьогодні про стрімке зближення Брюсселя та Москви з урахуванням невирішеної української кризи та жорсткої позиції Вашингтона зарано.

«І все ж зрозуміло, що політичні та економічні еліти в Європі і Росії вже визначилися з вектором свого руху. І хоча скептики все ще продовжують сприймати його як різноспрямований, незабаром стане очевидно, що Москва і Брюссель обрали курс на зближення», - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом