Європа намагається знайти вихід з тривалої української кризи. Єврочиновники все частіше заявляють про те, що врегулювати конфлікт на Донбасі можна тільки після проведення ряду реформ, спрямованих на децентралізацію влади. Про це йдеться у статті Віктора Медведчука, опублікованій у «Комсомольській правді в Україні».

Лідер «Українського вибору» підкреслив: думки єврочиновники різні - від реформ, спрямованих на децентралізацію, до визнання того, що Україна повинна стати федеративною державою.

«Всі висловлювання європейських політиків можна розцінювати як сигнал про те, що Євросоюз готовий підтримати процес федералізації в Україні. Думаю, якщо б Європа зробила це раніше - ще навесні 2014 року - і спробувала переконати Київ у необхідності реформ, спрямованих на зміну державного устрою країни (природно, тільки після проведення всеукраїнського референдуму), то вдалося б уникнути конфлікту на південному сході України, який призвів до збройного протистояння на Донбасі», - вважає Медведчук.

На його думку, саме прагнення влади зберегти унітарність України без урахування культурних, мовних і економічних відмінностей між регіонами привело країну до розколу. «Після Майдану 2014 року, коли суперечності між центром і регіонами посилювалися з кожним днем, коли представники територіальних громад вимагали від Києва поважати їх право на самовизначення, врятувати країну могла тільки федералізація. Однак «влада камікадзе» зробила все, щоб зняти цю тему з порядку денного. Була проведена ціла кампанія, спрямована на ототожнення понять «федералізація» і «сепаратизм», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Громадський діяч звернув увагу на той факт, що сьогодні все частіше з вуст високопоставлених європейських чиновників звучить настільки нелюбий київській владі термін «федералізація».

«І хочеться вірити, що Київ, прислухавшись до рекомендацій своїх західних партнерів та скориставшись напрацюваннями «Українського вибору», здійснить федеративну реформу. Цього вимагають сьогодні і схід України, і захід, і центр... Для київської влади федералізація - це єдиний шанс не тільки врегулювати конфлікт на Донбасі, але і не допустити появи нових вогнищ протистояння в інших регіонах країни, зберегти державний суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України», - резюмував Віктор Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом