У пошуку виходу з конфлікту на Донбасі і компромісу між Києвом і Москвою Європа змушена визнати необхідність федералізації України. Про це свідчать численні заяви високопоставлених європейських чиновників. Таку думку у своєму блозі висловив Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір».

Так, верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні в інтерв'ю австрійській газеті Kurier сказала, що Україна повинна надати автономію Донбасу. Виступ голови Європейської ради Хермана ван Ромпея в паризькому Інституті політичних досліджень 25 листопада також свідчать про зміни позиції Брюсселя, вважає Медведчук.

«Голова Євроради сказав, що потрібно глибоко братися за всі ці проблеми і зібрати головних фігурантів навколо переговорного столу для досягнення угоди по типу Осло-1993. Слова про домовленість в Осло, де Ізраїль вперше почав переговори з Організацією визволення Палестини, яка до того офіційно вважалася терористичною, свідчать про те, що Херман ван Ромпей виступає за прямі переговори Києва з ДНР і ЛНР», - пояснює вислів Ромпея лідер «Українського вибору».

У тому ж дусі висловлюються і генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд, останній прем'єр НДР Лотар де Мезьєр, підкреслив лідер «Українського вибору».

«Шкода, що в Євросоюзі зрозуміли це тільки зараз. Якби єврочиновники зайняли таку позицію 9 або навіть 7 місяців тому, то, можливо, вдалося б уникнути кровопролиття в Україні та зберегти тисячі людських життів. Але, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи», - пише Медведчук.

Водночас він розкритикував реакцію української влади на подібні заяви представників Європи. «Судячи з послання Президента новій Верховній Раді, влада так і не зрозуміла, що федералізація - це єдиний спосіб зберегти територіальну цілісність країни і припинити кровопролиття. Глава держави заявив, що в цьому питанні не буде слухати порад ні з Заходу, ні зі Сходу. Але в інших питаннях він, як ніхто інший, готовий прислухатися до думки зарубіжних порадників. Наприклад, призначати членами уряду іноземців, незважаючи на те, що це суперечить законодавству України», - обурюється громадський діяч.

Він вважає подібну політику безперспективною. «Українська влада повинна розуміти: декларувати прихильність європейським цінностям, але дотримуватися при цьому тільки «зручних» для себе порад Європи, - це політика, приречена на провал. Дії Януковича на посаді глави держави лише зайвий раз підтверджують це», - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68