З початку листопада Національний банк змінив свій підхід до здійснення інтервенцій на міжбанківському ринку. Замість щотижневих втрат резервів в обсязі $300 млн протягом листопада регулятор сильно зменшив джерело «дешевих доларів». Тепер же Національний банк зменшив щоденні аукціони, які зменшуються з 5 млн до 3 млн доларів США. У тижневому вимірі це означає зниження втрат для ЗВР з $25 млн до $15 млн, у місячному - приблизно зі 100 млн до 75 млн. Зовсім небагато, якщо згадати слова Глави НБУ Валерії Гонтаревої про масивні інтервенції, що наповнили кишені українців за рахунок міжнародних резервів на $1,3 мільярда. Схоже регулятор вважає, що ринок сам впорається з відкладеним попитом. Найближчий тиждень покаже, наскільки він має рацію.

Коментуючи свою цілком зрозумілу для вельми скромних резервів ощадливість, 27 листопада НБУ розіслав банкам лист. Схоже, зниження курсу долара на аукціонах здалося керівництву Національного банку надміру стрімким. Чи жарт, ще трохи і можна проскочити як задекларовані у вересні 12,95 грн/$, так і обіцяні в серпні 11,90 грн/$. Правда чорний ринок, на якому здійснюються основні операції, реагує на ініціативи регулятора досить слабо - на ньому курс стабілізувався зараз на відмітці 16 грн/$. Нескладний розрахунок показує, що розбіжність між ринковим і «ринковими» за версією НБУ вже розходиться більш ніж на гривню. Будемо сподіватися, що цього разу МВФ не так сильно засмутиться від множинності курсів гривні.

Пояснення НБУ прості і прекрасні. Згідно з листом, «значна кількість банків продовжують розглядати щоденні аукціони Національного банку не як інструмент допомоги функціонуванню ринкового механізму, а як джерело задоволення потреб в іноземній валюті». Складається враження, що міжбанківський валютний ринок потрібен не для операцій, а для того, щоб Валерія Олексіївна змогла оперувати більш близьким до реальності курсом.

Також у листі регулятор нарікає на знижену ліквідність і утруднене функціонування валютного ринку. Теза досить справедлива, але не повна - адже і буйне зростання чорного ринку, на який перемістилася левова частка операцій, і закордонний взаємозалік між експортерами та покупцями валюти - насамперед продукти ляскання по столу керівників держави у вересні і незграбних рухів регулятора на валютному ринку протягом усього року. Не додає оптимізму і знижуване сальдо платіжного балансу - адже один тільки жовтень забрав з ринку майже $3 млрд на оплату єврооблігацій НАК «Нафтогаз». І весь ринок чудово розуміє, що торговельне сальдо, як і раніше, негативне, незважаючи на майже дворазову девальвацію, інвестори виводять гроші з ринку рівно в тому обсязі, в якому їм дозволяє Нацбанк. А перспективи отримання навіть здвоєного траншу МВФ можна порівняти хіба що з місячною потребою головного газового країни імпортера у валюті.

Банки в такій турбулентності теж починають втрачати якір. То Незалежна асоціація банків України покритикує дивні ініціативи Нацбанку, то, навпаки, улюблені Приватбанк, Ощадбанк і Аваль запевнять у ефективності нових аукціонів. Є явне нерозуміння з боку банків і звичайна недовіра до слів керівництва НБУ. А величезна кількість експериментів лихоманить ринок і тільки стимулює вкладників до подальшої нервозності. За даними Нацбанку, в жовтні вкладники «винесли» з банків понад 8 млрд тільки в гривні. Легко здогадатися, що саме на валютному ринку вони і опиняться.

Зараз усіх цікавить перспектива скасування валютних обмежень, до якого залишилося кілька днів. Однак якщо воно відбудеться, то призведе до подальшого витка девальвації і це розуміють всі - і ринок, і регулятор.

Андрій Іваненко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86