Європейський парламент у результаті голосування на сесії в Страсбурзі підтвердив довіру голові Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру кваліфікованою більшістю голосів.

Ініціатива голосування про недовіру була висунута фракцією ЄП «Європа за свободу і демократію» й підтримана низкою її однодумців. Ця пропозиція в ході голосування була відхилена. Вирішення питання на користь ініціаторів вотуму портебувало двох третин голосів «за», однак «за» було подано всього 101 голос. «Проти» проголосував 461 депутат.

Пропозиція про вотум довіри виникла у зв'язку з публікуванням на початку листопада великого досьє Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань про переховування у Люксембурзі великими міжнародними компаніями доходів від податків у країнах, де вони були отримані завдяки податковим угодам з владою герцогства. Згідно з даними європейських ЗМІ, це дозволяло найбільшим платникам податків економити мільярди євро на фіскальних зборах, втрачених для тих держав, в яких ці гроші були зароблені, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Юнкер очолював уряд Люксембургу протягом майже 20 років. У ході дебатів щодо вотуму довіри на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі 24 листопада він зазначив, що податкові угоди, які іноді призводять до недоплати податків компаніями, застосовуються не тільки в Люксембурзі, а у 22 країнах ЄС.

«Це причина, чому я запропонував деякі зміни до наших дій, які нам потрібно затвердити. Я виступав під час виборчої кампанії і в моїй промові під час інвеститури 15 липня і під час інвеститури Єврокомісії в жовтні за впровадження системи, яка ґрунтується на принципі «загальної тарілки», що стосується оподаткування підприємств», - нагадав Юнкер у відповідь на звинувачення парламентських євро скептиків, котрі ініціювали вотум довіри.

«У мене складається враження, що намір авторів цього вотуму не той, про який вони поширюють інформацію, тому що їм варто знати, що я не є другом великого капіталу», - сказав глава Єврокомісії. «Вотум довіри стосується всієї комісії. Але мені видається, що питання звернені до мене одного. Я сказав цьому парламенту 15 липня, що якщо він відмовить одного разу в довірі члену комісії, то цьому члену комісії її голова запропонує піти у відставку. Дайте спокій іншим комісара . Якщо ви хочете, щоб я пішов, скажіть - і я піду», - заявив європарламентарям голова Європейської комісії.

Як раніше повідомляв ForUm, Жан-Клод Юнкер був обраний головою Європейської комісії 15 липня 2014 року.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом