Уряд проголошеної Донецької народної республіки (ДНР) заявляє про готовність до продовження переговорів у рамках мінських угод.

«Рада Міністрів Донецької народної республіки з усією відповідальністю заявляє, що ми готові до продовження переговорів у рамках мінських угод. Більш того, альтернатива цим переговорам одна - це війна, а значить - нові смерті та нові руйнування», - йдеться у зверненні уряду ДНР.

Крім того, ДНР заявляє про готовність розпочати роботу з передачі Києву осіб, що утримуються в пенітенціарних установах Донецької народної республіки». «Ми готові і до інших відповідних симетричних заходів», - йдеться в документі.

У зверненні наголошується, що ДНР сумлінно виконує взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських угод. «Навпаки, українська сторона на жоден день не припиняла обстріл мирних об'єктів. Практично щодня гинуть мирні громадяни - діти, жінки та люди похилого віку», - йдеться в документі.

Порушуючи мінські домовленості, і за ініціативою Президента України Порошенка закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» визнаний таким, що втратив чинність, заявляє уряд ДНР. Порошенко підписаний указ, в результаті якого практично припинено діяльність Пенсійного фонду, Пошти України, інших соціальних фондів країни, що ще більше посилює гуманітарну катастрофу на території ДНР, йдеться у документі, повідомляє ТАСС.

«Ніякі норми міжнародного права не дозволяють нікому... застосовувати проти народу Донецької народної республіки балістичні ракети, літаки, артилерійські системи всіх калібрів, усі відомі системи залпового вогню, заборонені міжнародними конвенціями касетні і хімічні боєприпаси, а також боєприпаси, начинені стріловидними уражаючими елементами», - заявляє рада Міністрів ДНР.

«Однак найбільше викликає тривогу і насторожує в указі Порошенка фактична заява про намір не дотримувати на території ДНР своїх зобов'язань згідно з Конвенцією про захист прав людини і основних свобод», - йдеться у зверненні.

Уряд республіки підкреслює, що проголошення ДНР на референдумі 11 травня було «вимушеною відповіддю проти державного перевороту і насильницького захоплення влади в Києві ультраправими, антиросійськими, профашистськи налаштованими силами». Вимоги жителів Південно-Східної України зводилися тоді до децентралізації влади, «права на збереження своєї історичної пам'яті та культури і надання російській мові статусу другої державної». «Ми переконані, що ці заходи могли б зберегти територіальну цілісність і єдність держави Україна», - заявляє рада Міністрів ДНР.

«Народ Донбасу взявся за зброю лише у відповідь на агресивні дії київської хунти, і з однією єдиною метою - захистити свої будинки, свої родини, своє право жити на рідній землі і говорити рідною мовою. Ніяк не можуть бути 90 відсотків громадян Донецької народної республіки терористами», - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, Рада ЄС закликала активізувати тристоронні переговори щодо Донбасу.

У МЗС України заявили, що тристоронній формат Контактної групи з врегулювання ситуації на сході України є єдиним прийнятним форматом для розмови з представниками самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

11 листопада міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у телефонній розмові з держсекретарем США Джоном Керрі акцентував на необхідності виконання Мінських домовленостей щодо України, при цьому сторони погодилися з необхідністю відновити роботу Контактної групи.

У ДНР також заявили про готовність до переговорів за допомогою тристоронньої Контактної групи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37