Президент України Петро Порошенко обговорив з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром під час зустрічі в Києві можливість так званого «веймарського формату» переговорів з урегулювання ситуації на сході України. Про це Forum'у повідомили в прес-службі Глави держави.

«У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники зійшлися на думці про доцільність різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, крім «женевського» і «нормандського» форматів, була запропонована ідея так званого «веймарського формату» за участю Німеччини, Польщі і Франції», - сказано в повідомленні.

Також Порошенко зазначив, що Україна наполягає на необхідності повного виконання усіма сторонами мінських домовленостей - припинення вогню, закриття кордонів, звільнення заручників, виведення військ і проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством.

«Однак, з боку Росії мінські домовленості не виконуються. Глава держави закликав використовувати всі можливості, щоб спонукати Росію до цього», - повідомили у прес-службі.

Крім того, Порошенко повідомив про свою зустріч з президентом Німеччини Йоахімом Гауком у Братиславі під час засідання «Вишеградської четвірки».

«Результатом зустрічі стала консолідація зусиль не тільки Німеччини та Польщі, а також Словаччини, Угорщини, Чехії», - зазначив він.

«Були висловлені тверді наміри координації зусиль у питанні безпеки, підтримки реформ, координації дій в енергетичному секторі. І це практичні та важливі результати», - сказав Глава держави. Президент наголосив, що Україна потребує єдності Європи і солідарності з Україною.

Нагадаємо, 19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації в Україні підписали мінський меморандум.

6 листопада в МЗС РФ заявили, що Росія не бачить доцільності переговорів щодо української кризи в так званому «женевському форматі» за участю Росії, ЄС, США та України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом