Україна до 1 грудня може здійснити передоплату ВАТ «Газпром» для закупівлі близько 1,5 млрд кубометрів газу до кінця року.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Плани щодо закупівлі газу не змінилися - до кінця року плануємо закупити до 1,5 млрд кубометрів. Закупівля розпочнеться з настанням холодів. Можливо, до 1 числа (грудня.- Ред.) вже почнемо (передоплату за газ. - Ред.). Поки ситуація не критична. У підземних сховищах у нас 15,2 млрд кубометрів», - цитує міністра «УНІАН».

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» буде вносити передоплату за рахунком ВАТ «Газпром» в залежності від замовлених обсягів газу.

Нагадаємо, в ніч на 31 жовтня в Брюсселі були підписані базові умови поставок російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року повинен знайти і перевести на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

НАК «Нафтогаз України» перерахував ВАТ «Газпром» 1,45 мільярда доларів США в рахунок оплати поставлених і неоплачених раніше обсягів газу.

7 листопада міністр енергетики Олександр Новак заявив, що російська сторона в найближчі дні чекає передоплати за листопад від «Нафтогазу України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом