Президент України Петро Порошенко і президенти країн Вишеградської четвірки на зустрічі в Братиславі домовилися про початок нового формату співпраці. Про це Forum'у повідомили в прес-службі Глави держави.

На прес-конференції за підсумками зустрічі Порошенко повідомив, що, зокрема, сторони домовилися про налагодження постійної взаємодії на рівні міністрів закордонних справ і оборони країн Вишеградської четвірки та України.

Президент наголосив, що підтримка, яку Україна отримала в Братиславі, вкрай необхідна для неї. «Всі країни показали: ми маємо справу з агресією. Ми повинні продемонструвати єдність усієї Європи і солідарність з Україною в питаннях безпеки та економіки. І я побачив цю солідарність і підтримку в Братиславі», - сказав Глава держави, подякувавши за таку «тверду і чітку позицію».

Він також зазначив, що «задоволений стилістикою розмови»: обговорювалися питання конкретної підтримки. «Звучала позиція: де потрібна підтримка - ми прийдемо на допомогу. Це саме те, що зараз потрібно Україні», - підкреслив Президент.

Головне, про що йшлося під час зустрічі - це питання безпеки. «Це війна за свободу і демократію всього ЄС», - сказав Глава Української держави.

У свою чергу президент Польщі Броніслав Коморовський подякував президентові Словаччини за запрошення Президента України на зустріч Вишеградської четвірки. На його переконання, такий формат потрібен зараз. Вишеградська четвірка солідарна і підтримує Україну, яка «протистоїть російській агресії». Він висловився на підтримку ідеї створення постійного формату взаємодії «Вишеградська четвірка та Україна» на різних рівнях.

Президент Угорщини Янош Адер подякував Порошенку за те, що він віддає для мирного вирішення ситуації. Він також підкреслив, що Угорщина з початку виконувала всі рішення про запровадження санкцій щодо Росії.

Президент Чехії Мілош Земан зі свого боку зазначив, що «Президент Порошенко увійде в історію як Президент миру».

Президент Словаччини Андрій Кіска підкреслив, що всі країни Вишеградської четвірки солідарні з Україною і зазначив, що санкції необхідні в той час, коли діалог не діє.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко під час спілкування з представниками ЗМІ в Братиславі заявив, що мета санкцій проти Росії - не нашкодити країні, а зупинити агресію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом