Платіж ВАТ «Газпром» за транзит російського газу територією України за вересень становить $68 млн. Про це повідомив заступник міністра вугільної промисловості Ігор Діденко журналістам у Києві в п'ятницю.

За його словами, платіж за транзит у жовтні повинен становити $70 млн, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У свою чергу, глава НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв, повідомив, що «Нафтогаз» розглядає можливість попередньої оплати «Газпрому» для відновлення постачань російського газу Україні наприкінці листопада поточного року.

Водночас, уточнив глава НАК, це буде здійснено в разі погіршення погодних умов.

Нагадаємо, 10 листопада НАК «Нафтогаз України» отримав від ВАТ «Газпром» платіж за послуги з транзиту російського газу через територію України, але сума оплати названа не була.

Зазначимо, що 31 жовтня в Брюсселі були підписані базові умови постачання російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі. Так, «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і переказати на рахунки «Газпрому» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і закупівлю ще 4 млрд куб. метрів.

29 жовтня Рада Федерації РФ схвалила закон, який надає ВАТ «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу НАК «Нафтогаз України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом