Кошти з фінансової системи йдуть «під матраци». Таку думку Forum'у висловив банківський юрист, адвокат Ростислав Кравець, коментуючи те, що з початку року українці вивели з банків 125 млрд грн.

«Насамперед це пов'язано з політикою Національного банку, який своїми діями дає українцям зрозуміти, що їхні кошти знаходяться в небезпеці», - заявив він.

Крім того, за словами Кравця, також причиною відтоку депозитів є стан фінансової системи. «Кошти, які повинні бути у фінансовій системі, йдуть «під матрац», а не працюють у реальному секторі економіки», - додав він.

«Держава, і насамперед НБУ, нічого не роблять для того, щоб гарантувати повернення коштів вкладникам, як фізичним, так і юридичним особам. Юридичні особи сьогодні виявилися найбільш незахищеними. Ніякі гарантії на таких клієнтів банків не поширюються, а ризиків вони зазнають величезних», - пояснив правознавець.

Він також зазначив, що сам НБУ фактично зміщує українську економіку, забороняючи проведення проплат у валюті. «У разі, якщо НБУ продовжить вести колишню політику, тенденція (відтоку коштів з банківської системи, - Ред.), продовжиться, люди будуть знімати кошти зі своїх рахунків, зберігати «під матрацом», - прогнозує Кравець.

Нагадаємо, у 2011-2013 роках, коли Національний банк України очолювали Сергій Арбузов та Ігор Соркін, обсяг вкладів населення в банках зріс більш ніж на 60%, причому здебільшого за рахунок довгострокових вкладів у гривні. Вкрай низька інфляція у поєднанні з високими відсотковими ставками за депозитами та фіксованим курсом гривні дозволили заробити українським вкладникам. З урахуванням того, що в 2011-2013 роках середні ставки за гривневими депозитами становили 20-22% річних, поклавши в банк 10 тис. грн на початку 2011 року через три роки можна було забрати вже понад 17 тис. грн, які не були зазнали інфляції та девальвації.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44
Теги