Девальвація гривні після парламентських виборів в Україні створена штучно. Таку думку висловив Forum'у голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«За два тижні до парламентських виборів у нас був стабільний курс, а одразу після завершення виборів як за «помахом прапорця» продовжилася девальвація. Це свідчить, що те, що відбувається на валютному ринку, - штучно створена спекуляція, спекуляція на війні. Деякі бізнес-групи, які зараз у владі, ще не задовольнили свої апетити, і прямі економічні витрати хочуть компенсувати собі за рахунок усіх українців на курсі», - зазначив Новак.

За словами експерта, економічні параметри в країні такі, що гривня мала б зміцнюватися.

«За економічними параметрами у нас зараз має бути зміцнення гривні, причому істотне. З початку року у нас позитивне торговельне експортно-імпортне сальдо - плюс 500 мільйонів доларів з початку року. Тобто - на 500 мільйонів доларів в Україну приходить більше, ніж йде. Крім того, за останні 7 місяців, як ніколи раніше за роки незалежності, до нас надійшло близько 7 мільярдів доларів зовнішніх валютних ресурсів із різних джерел - Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського банку та урядів багатьох країн», - пояснив економіст і додав, що подібне становище можна пояснити тільки тим, що на валютному ринку відбувається масштабна валютна спекуляція на війні.

Нагадаємо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, знизився до 14 грн/$1 з 13,30 грн/$1 у попередній робочий день.

 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом