Україна не може диктувати інвесторам, в яку галузь вкладати інвестиції. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив у ході круглого столу «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях громадян?» виконавчий Директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Вперше за новітню економічну історію ми фіксуємо відтік прямих іноземних інвестицій з країни, це вкрай негативна динаміка», - зазначив експерт.

При цьому він підкреслив, що необхідно залучати кошти в країну, але не диктувати умови, куди саме їх інвестувати.

«Україна продовжує жити в міфах. За всіма параметрами, починаючи від інвестицій. Починаючи з розкладів «давайте створимо» - і пішло за списком: банк, розвиток, історія про те, як залучити гроші, і куди їх можна пустити. І ті ж розмови - давайте залучимо інвестиції у той чи інший сектор. А хто дав право вирішувати, куди приватний бізнес хоче дати свої інвестиції? Він сам вирішить, куди вкладати - в сільське господарство, в IT-сферу чи в машинобудування. Це його справа. Питання - залучити гроші в країну, але не диктувати умови, куди ви їх хочете відправити», - пояснив Устенко.

На думку експерта, найближчим часом розраховувати на виправлення ситуації не варто.

«Така негативна динаміка в плані інвестицій збережеться до кінця року, і питання залишається відкритим на наступний рік. І, що стосується приватних інвесторів, - усе виглядає не дуже оптимістично, принаймні, до кінця року», - підсумував Устенко.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24