НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» у підписаному додатковій угоді узгодили щоденні обсяги постачань газу в рамках передоплати, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан за підсумками газових переговорів за участю Єврокомісії у Брюсселі в ніч на п'ятницю.

«Всі технічні питання, пов'язані з нашими взаєминами у період з листопада по березень місяць, вони врегульовані у так званій технічній угоді між «Нафтогазом» і «Газпромом». Дуже чітко прописаний механізм, яким чином будуть здійснюватись платежі, щодобові обсяги споживання газу. Ми сподіваємося, що, підписавши таку угоду, «Нафтогаз України» і «Газпром» будуть дуже чітко співпрацювати й забезпечувати газом споживачів України і надійний транзит газу в країни Європейського Союзу», - сказав він.

Міністр нагадав, що постачання газу в Україну згідно із досягнутими домовленостями буде відновлене після перерахування першого траншу за раніше поставлений російський газ в обсязі $1,45 млрд (заборгованість за листопад-грудень-2013) і здійснення передоплати за ті обсяги газу, які заявить «Нафтогаз».

За словами Продана, «Нафтогаз» має намір у листопаді-грудні 2014 року закупити у «Газпрому» 4 млрд куб. м газу.

«Це є орієнтиром, але як уже було сказано, ми працюємо за передоплатою і згідно з наявними домовленостями можемо заявляти й оплачувати необхідні нам обсяги», - додав він.

Як повідомляв ForUm, у ніч на п'ятницю в Брюсселі були підписані базові умови постачань російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації наявної заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

Так, НАК «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки ВАТ «Газпром» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і купівлі ще 4 млрд куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом