Внесок українців у справу визволення народів Європи від нацизму і загальну перемогу у Другій світовій війні беззаперечний, наголошується у зверненні Президента Петра Порошенка до співгромадян з нагоди 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників.

«Навіть не будучи незалежною державою, Україна де факто виявилася важливим учасником Антигітлерівської коаліції і заслужено стала країною-співзасновником ООН», - підкреслив Глава держави.

На думку Президента, саме «на нашій землі значною мірою визначалась подальша доля світу».

«У розпал глобального протистояння на території України воюючі сторони провели майже половину всіх стратегічних оборонних та наступальних операцій. Тут було розгромлено понад 60% сухопутних сил Вермахту. Понад 9 млн вихідців з України стали на бій з ворогом у складі Червоної армії. Ще мільйони українців воювали з нацистами та їхніми союзниками у складі УПА, в рядах радянських партизанських з'єднань, в лавах Війська Польського, американської, австралійської, британської, канадської армії, загонах французького, югославського та словацького опору», - сказав Порошенко.

Він підкреслив, що за перемогу над фашизмом народ України заплатив неймовірно високу ціну - мільйони загиблих, поранених і ненароджених. За різними оцінками, від 8 до 9 мільйонів наших земляків загинуло на полях битв, в окупації, у концтаборах, гетто, в'язницях і на каторжних роботах на чужині.

«Кордони України були непорушними 70 років, поки до нас знову не повернулася війна. На цей раз вона прийшла не з заходу, а зі сходу, - наголошується у зверненні. - Вперше за 70 років ми знову стали на захист України, її свободи і територіальної цілісності».

Звертаючись до ветеранів, Порошенко висловив «щиру синівську вдячність за мужність у боях і важку працю у повоєнні часи, за стійкість і самопожертву».

Президент також звернувся до учасників АТО.

«Ви онуки, правнуки і праправнуки тих, хто захищав країну 70 років тому. Ви гідні нащадки своїх відважних предків. Вся Україна низько вклоняється вам за щоденний подвиг, за мужність і героїзм, з якими ви захищаєте країну», - зазначив він.

Глава держави підкреслив, що твердо вірить у нашу перемогу у Вітчизняній війні 2014 року, в те, що його політико-дипломатичний план спрацює і принесе мир на Донбас і всій Україні.

Як раніше повідомляв ForUm, 5 вересня в Мінську на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених ДНР і ЛНР з участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18.00 п'ятниці, 5 вересня.

Станом на 21 жовтня загальна кількість загиблих на сході України зросла щонайменше до 3 тисяч 724 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом