Закон № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» опублікований в газеті «Голос України» від 18 жовтня.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Згідно з текстом документа, управління у містах, селах і селищах в окремих районах Донбасу здійснюється територіальними громадами через органи місцевого самоврядування у відповідності з Конституцією і законами України.

Позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів в окремих районах Донецької та Луганської областей призначаються на 7 грудня 2014 року.

Документ також визначає порядок забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування цих територій з органами центральної виконавчої влади.

Крім того, в Законі визначено механізми державної підтримки соціально-економічного розвитку окремих районів цих областей через впровадження відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованоЇ на відновлення об'єктів промисловості, інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць.

Також, згідно з документом, держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності та покарання осіб-учасників подій у цих районах.

Для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів за рішенням органів місцевого самоврядування створюються загони народної міліції.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко 16 жовтня підписав закон про особливий статус деяких районів Донбасу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом