Членам Комітету з питань міжнародної торгівлі Європарламенту вдалося заблокувати важливе для української економіки рішення, пише «Погляд».

«Деякі члени Комітету з питань міжнародної торгівлі Європарламенту - Гельмут Шольц (група об'єднаних лівих, Німеччина - Ред.), представники групи «Європа за свободу і пряму демократію» Давид Бормана (Італія - Ред.) і Вільям Дартмут (Великобританія - Ред.), ведені французьким радикалом Марін Ле Пен - створили блокуючу меншість і проголосували проти прискорення законодавчого процесу», - зазначили в прес-службі Європарламенту.

Так, доповідач Комітету з торговельних відносин між ЄС і Україною Габріеліус Ландсбергіс (група народних партій, Литва - Ред.) вже заявив, що затримка у прийнятті рішення буде мати негативні наслідки.

У свою чергу, на думку виконавчого директора Фонду Блейзера в Україні Олега Устенка, розраховувати на всебічну і безоглядну допомогу Європи дуже наївно.

«В України немає жорсткого плеча підтримки з боку Європи, це треба розуміти. Хоча б тому, що Європа не одноманітна. Геополітичні інтереси окремо взятих країн можуть сильно відрізнятися від інтересів України. Хтось вже зараз дуже постраждав від санкцій, запроваджених проти Росії, хтось може відчути негативні наслідки найближчим часом. Тому окремі країни налякані, стурбовані і готові були б почати розмову про пом'якшення санкцій. Зараз вже йдуть розмови, що через них ризикує сильно постраждати туристичний сектор багатьох європейських держав, через згортання шенгенського режиму для росіян», - зазначає експерт.

Крім цього, за його словами, не варто скидати з рахунків і той факт, що в результаті хвилі виборів, що прокотилася Європою, у багатьох державах виявилися при владі численні представники лівих сил, нагадує експерт, що відбилося на тональності ставлення до Україні

Водночас, якщо блокаду за торгівельними преференціями «прорвати» не вдасться, це буде означати, що пільгового режиму для деяких українських товарів на європейських ринках можна чекати.

«Для українського реального сектора це буде шоком: в найближчі три роки вітчизняні виробники будуть працювати на збиток, в режимі жорсткої конкуренції. Однак, за великим рахунком, це не катастрофа - це становлення, модернізація, поштовх до зростання», - пояснив Устенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29