Співробітники Головного управління Міністерства доходів і зборів в Києві діяли в рамках чинного законодавства при податковій перевірці шестирічного хлопчика, повідомили ForUm`у в прес-службі відомства.

Так, нещодавно на сторінках газети «Вести» була поміщена стаття «Податкові перевірки влаштовують вже і дітям», в якій йшлося про перевірку шестирічного киянина Івана, якому дідусь оформив дарчу на свою квартиру. Посилаючись на вимоги Цивільного та Сімейного кодексів, автор статті вказував на відсутність підстав сплачувати податок на доходи фізичних осіб при оподаткуванні зазначеної операції.

«При оформленні житлової нерухомості на неповнолітнього батьки хлопчика отримали на ім'я дитини реєстраційний номер платника податків. Саме тому він значиться у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. На цьому участь неповнолітнього у справі щодо сплати податків закінчується», - пояснили в ГУ Міндоходів.

Згідно з п. 99.2 ст. 99 Податкового кодексу України, грошові зобов'язання неповнолітніх осіб виконуються їхніми батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності у повному обсязі.

«Обов'язок по сплаті податків виник тому, що власник квартири отримав її в подарунок від дідуся, який не є членом сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення, тому, згідно з п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України, вартість дарунка підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Крім того, жодних відомостей про сплату податків при нотаріальному оформленні договору дарування у податківців не було», - наголошується у повідомленні.

У зв'язку з цим фахівці податкової інспекції в адресу батьків надсилали численні повідомлення про необхідність з'явитися і задекларувати отриману 6-річним сином нерухомість, однак реакції не було.

ГУ Міндоходів у Києві зазначає, що відповідно до законодавства України батьки разі отримання неповнолітньою дитиною подарунка повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%.

ГУ Міндоходів в Києві зазначає, що відповідно до законодавства України батьки разі отримання неповнолітньою дитиною подарунка повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом