Курсові коливання національної валюти можуть мати катастрофічні наслідки. Про це в ході прес-конференції в Москві заявив журналістам колишній в.о. прем'єр-міністра України, голова Асоціації «Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної і Східної Європи» Сергій Арбузов, повідомляє кореспондент ForUm`у.

«Мені дуже шкода сьогоднішнє керівництво НБУ. Я уявляю, як їм важко в умовах такої нестабільної ситуації на сході країни зберегти курсову стабільність, - сказав Арбузов. - І як впорався би хтось інший на місці керівництва (НБУ - Ред.), складно сказати».

Водночас екс-прем'єр констатує безконтрольність курсової політики.

«Напевно, це викликане складними умовами, але тим не менш ситуація дуже розбалансована», - зазначив Арбузов.

За його словами, зараз складно визначити частку емісійних грошей, які перебувають сьогодні в економіці.

«Відбулася девальвація практично в два рази, тобто на 100%, і це відіб'ється на ціні товарів першої необхідності і на заощадженнях кожного громадянина України. Ситуацію треба брати під контроль. Якщо цього не зробити, наслідки будуть катастрофічними», - підкреслив екс-глава НБУ.

При цьому Арбузов зазначив, що уряду буде дуже складно виплачувати зовнішні борги.

«Основні запозичення у валюті - вони переоцінились. Це не тільки додаткові доходи для бюджету після девальвації, це перш за все подорожчання боргових зобов'язань країни, що трохи пізніше буде важко переживатися країною», - констатував екс-чиновник.

Арбузов порадив нинішньому уряду перестати критикувати роботу попередників і взяти на замітку їх напрацювання.

«Якщо якісь програми працюють в нинішніх умовах, їх треба застосовувати. І держпрограми, і можливість капіталізації за допомогою використання золотих запасів країни. Необхідно сьогодні розвідувати запаси, добувати, закінчити передачу золотих запасів країни на баланс Нацбанку - і під ці запаси залучати кошти. Існує чимало інструментів, потрібно просто звільнити час від критики і почати займатися справою», - підсумував колишній в.о. глави уряду України.

Нагадаємо, в середу, 24 вересня, Національний банк України підвищив офіційний курс гривні на 58,19 копійки - до 12,9442 грн/долар.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49