Україна не зможе перекрити половину потреб в імпортному газі постачанням блакитного палива з Європи. Про це кореспонденту Forum'у повідомив екс-начальник управління зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Мені не зовсім зрозуміло заява Продана (міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан. - Ред.) щодо перекриття 50% поставок імпортного газу паливом з країн ЄС. Передбачити наскільки буде адекватна ситуація на європейському газовому ринку, чи буде достатньо ресурсів, щоб закрити потреби України, - це питання спірне. Прогнозувати тут складно. Все буде залежати від температурного режиму», - сказав Землянський.

На його думку, Україна поки що не зможе взяти необхідні 50% від своїх потреб.

«Я не бачу варіантів, щоб перекрити 50% від потреб. Нам потрібно 30 млрд кубометрів, тобто міністр говорить про 15 млрд. Пропускна здатність європейських газопроводів є, тут я згоден, а чи ми зможемо взяти - це інше питання. Досвід минулого року показує, що поки мова йде про 5 млрд кубометрів на рік. Це далеко не 50%», - зазначив він.

На уточнювальне питання, яку ціну можна прогнозувати на російський газ, який нам буде в такому випадку продавати Європа, Землянський відповів: «По суті, технологічно це той же російський газ, який йде через Україну, який нам продадуть посередники. Поки ціна порівнянна з пропозицією Росії. А як буде взимку - сказати складно. Буде холодна зима - ціни збільшаться. Спотовий ринок взимку завжди дорожче трубопровідного газу. Влітку ситуація виглядає навпаки. На американському майданчику на сьогоднішній день газ продають по 260 доларів за кубометр».

Нагадаємо, за словами глави Міненерго Юрія Продана, Україна сподівається забезпечити 50% своїх потреб в імпортному природному газі за рахунок поставок з країн ЄС.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом