У другій половині 2014 року тарифи на житлово-комунальні послуги в середньому збільшаться на 60%.

Таку думку висловив екс-голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

«Холодна вода подорожчає в 2,5 рази, гаряча та опалення - в 1,7 рази. У середньому платежі збільшаться на 60 %», - сказав він.

На переконання Попова, платежі населення до кінця року різко впадуть. «У людей просто не буде вистачати грошей. На тлі і без того наявної проблеми взаєморозрахунків за газ ситуація в масштабах країни ще більше загостриться», - упевнений екс-голова КМДА.

Крім того, збільшення тарифів негативно позначиться на споживчому ринку.

«У минулі роки Києву вдавалося залучити до 4 млрд грн у вигляді дотації на компенсацію різниці в тарифах. Фактично ми економили ці гроші для киян і давали можливість витратити їх на споживчому ринку, тим самим підтримуючи середній і малий бізнес. Тобто це ті гроші, на які можна було додатково купити їжу, одяг, послуги. Тепер же замість того, щоб витратити ці гроші на себе, кияни змушені будуть віддати їх у вигляді плати за комунальні послуги. Тобто обсяг грошового потоку на ринку впаде. А це призведе до кризи малого і середнього бізнесу», - цитує Попова «Капітал».

Попов запропонував своє бачення, як пом'якшити тарифний удар.

«Попереднім керівництвом міста була розроблена схема мотивації оплати. Платиш до 20-го числа - отримуєш знижку 10 %. У Києві це дозволило збирати майже 100 % оплати. У нас був один із найкращих показників у країні. Цю схему варто повернути. Такий варіант особливо ефективний у період подорожчання. Інакше місто приречене на борги, які призведуть до плачевних наслідків.

Другий аспект - соціальний захист. Практика показує: з різних причин далеко не всі мешканці міста, які потребують підтримки держави, можуть отримати субсидію. І, як правило, вона призначається за фактом оплати, із запізненням на місяць або два.

Тому варто внести зміни в механізм нарахування субсидій з паралельним розширенням категорій пільговиків. Інакше величезна кількість киян опиняться на межі бідності. Також уряд має особливо жорстко контролювати використання українського газу. Завжди заявлялося, що він йде на потреби населення. На практиці - великі обсяги йдуть у промисловість», - вважає Попов.

Підвищувати тарифи, на думку Попова, потрібно, але робити це розумно. Так, щоб при зростанні ціни споживач платив колишню суму. Це можливо, якщо споживач заощаджує енергію. А якщо програми енергоефективності та глобальної економії впроваджувати на державному рівні під контролем керівництва країни, проблем можна уникнути зовсім. Тим більше, що така програма давно розроблена і готова до реалізації. От тільки її фінансування завжди залишало бажати кращого.

«Зараз на місцевому рівні декларується енергозбереження. Це слова. Потрібна державна програма. Вона повинна бути розрахована на співробітництво держави та громадянина. Питання енергозбереження в ЖКГ має стати основним пріоритетом держави в реалізації економічної політики. Якщо цього не буде - різко загостряться соціальні проблеми, що неминуче призведе до нової політичної кризи», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом