У державі немає координації прийняття рішень і дій, а уряд не згуртувався, незважаючи на всю складність ситуації. Таку думку Forum'у висловив колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, коментуючи проблеми з гарячим водопостачанням у Києві та ризики зриву опалювального сезону як у столиці, так і по всій Україні.

«Швидко, радикально скоротити споживання газу неможливо. Це було зрозуміло ще в лютому-березні. Уряду потрібно було займатися цими питаннями відразу. Було би більше часу, щоб запустити певні програми переходу на альтернативне паливо, встановлення котлів для індивідуальних споживачів та ін. Але займалися теоріями, а не цим», - заявив він.

Крім того, Кучеренко обурений, що на ключові посади досі не призначені відповідальні люди. «Немає керівника Агентства з енергозбереження, а воно сьогодні мало стати ключовим. У нас абсолютно розібраний Мінрегіонбуд - його немає. І, на жаль, у нас вже тривалий час немає першого віце-прем'єра. А координацією паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), Мінпаливенерго, НКРЕ, Мінрегіонбуду, енергозбереження, облдержадміністрацій завжди займався дуже потужний перший віце-прем'єр», - акцентував він.

«Я не бачу, щоб навіть у таких складних умовах уряд якось згуртувався і робив адекватні кроки. Я не розумію, чому під час позачергового засідання ВР не були поставлені ключові питання: призначення сильного першого віце-прем'єра, закони про енергозбереження та ін. Не бачу ніякої ідеології. Страшенно дивує відсутність координації в державі», - додав колишній міністр житлово-комунального господарства.

Також Кучеренко звернув увагу, що в Києві не вирішені необхідні кадрові питання. «Досі не сформована команда в Києві. Тільки двох заступників призначили. Тому дурості і відбуваються, лунають заяви, мовляв, бойлери купуйте. Які бойлери?! Вже частина киян купила - відразу електромережі по Києву стали «вилітати», - зазначив він.

«Не хочу лякати людей. Але порятунок тих, хто тоне, - справа рук самих людей, що тонуть. Будемо якось виживати. Потрібно зробити все можливе для утеплення будинків, прорахувати, як можна обмежити споживання. Але це досить просто зробити, коли у тебе приватний будинок. У крайньому разі, якщо газу не буде, там можна і буржуйку поставити. Найбільш вразливими є багатоквартирні будинки. Це наші міста. Вони не можуть без газу. І радикально тут нічого вже не зробиш, хоча потрібно, щоб ЖЕКи утеплювали будови, а люди - вікна. Взимку комфортної температури не буде. І просто по-людськи раджу підготуватися, навіть білизну теплу закупити. Але лякати катастрофічними сценаріями людей не потрібно. І так життя важке», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, станом на 4 серпня всі теплоджерела компанії «Київенерго» відключено від газопостачання.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

370