В Україні рівень інфляції за 6 місяців становить більше 11%. Про це в коментарі Forum'у сказав президент Центру антикризових досліджень, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«Зараз важко робити прогнози щодо інфляції за підсумками року. За 6 місяців ми вже маємо більше 11%. Ми цілком можемо вийти на 17-19%, а може навіть і вище, враховуючи, що триває війна. Це збільшує ризики для притоку капіталу, необхідність додаткових витрат і т.д.», - сказав Жаліло.

На думку експерта, невизначена військово-політична ситуація в країні не дозволяє чітко прогнозувати зростання цін цього року.

«Визначеність у показнику інфляції буде після того, як спрацюють ціни на продовольство нового врожаю (зерно, картопля тощо). Тобто в серпні-вересні можна буде щось спрогнозувати. В Україні традиційно дефляційні процеси спостерігаються в червні-липні, а у серпні-вересні буде черговий сплеск. Не бачу причин не довіряти прогнозам щодо інфляції - 19%», - зазначив економіст.

Нагадаємо, глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що інфляція в Україні у 2014 р. може зрости до 17-19% під впливом девальвації гривні і підвищення регульованих тарифів.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43