Соціологи фіксують сумний підсумок багатомісячного протистояння - нелегітимність існуючої влади в очах значної частини жителів східних та південних регіонів.

Згідно із закритим дослідженням соціологічної служби Центру Разумкова та соціологічної групи «Рейтинг» з 28 березня по 2 квітня 2014 року, результати якого публікує додаток «Капітал 500» до ділової газети «Капітал», лише 21,1% опитаних висловили повну підтримку діяльності виконувача обов'язків президента України Олександра Турчинова. Тільки 32,8% українців назвали правильними окремі його дії, а 38,5% зовсім не підтримували.

Діяльність прем'єр-міністра Арсенія Яценюка співгромадяни оцінили хоч і краще, але не набагато: про повну підтримку заявили лише 30,8% респондентів, окремими діями задоволені лише 28% опитаних, повністю незадоволені - 35,5%. При цьому якщо в Західному і Центральному регіонах не підтримували діяльність Турчинова 15,5% і 24,1%, у Південному регіоні - 46,7%, а на Сході - 64,2%.

Парламент України, який після Майдану взяв на себе і функції інших гілок влади, при цьому так і не зміг отримати визнання народу - його роботу повністю схвалили лише 15,6% респондентів, а 38% поставилися до дій Ради суто негативно.

Дані опитувань фіксують серйозну проблему - неприйняття центральної влади значною кількістю громадян, підкреслює «Капітал 500».

За даними опитування КМІС, проведеного в середині квітня, 46% жителів Південного Сходу вважають події на Майдані в Києві минулої зими державним збройним переворотом, організованим опозицією з допомогою Заходу. В Донецькій області таку думку поділяють відразу 70,5%, у Луганській - 61,3%.

Значна частина жителів сходу згодна з тим, що і нинішня влада може представляти їх інтереси, а сепаратистів, які діють на Донбасі, потрібно роззброїти. Але всі три місяці центральна влада замість діалогу намагалася вирішувати проблему переважно силою. Цим вона не дуже відрізняється від попередників. Хоча колишня опозиція, яка стала владою на хвилі народного протесту, краще ніж хто-небудь інший повинна розуміти, як небезпечно ігнорувати думку співгромадян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172