Мосміськсуд засудив до довічного позбавлення волі уродженців Чечні Рустама Махмудова і Лом-Алі Гайтукаєва, яких визнали присяжні виконавцем та організатором убивства оглядача «Нової газети» Анни Політковської.

Колегія присяжних 20 травня більшістю голосів винесла обвинувачувальний вердикт у справі, визнавши всіх підсудних винними і більшість – такими, що не заслуговують поблажливості. Суддя, згідно із законом, мав право винести виправдувальний вирок, незважаючи на вердикт присяжних.

На підставі вироку присяжних суддя Павло Мелехін призначив двом фігурантам справи максимальне покарання, ймовірного посередника при організації злочину колишнього міліціонера Сергія Хаджикурбанова засудив до 20 років колонії, братів кілера, що стежили за Політковською, Ібрагіма і Джабраїла Махмудових - до 12 і 14 років відповідно.

Раніше ще один організатор стеження за Політковською, колишній міліціонер Дмитро Павлюченков, був засуджений до 11 років колонії, після того як визнав провину і дав свідчення проти інших обвинувачених.

Мосміськсуд також задовольнив у повному обсязі позов дітей Анни Політковської до засуджених, стягнувши з них 5 млн руб. у вигляді компенсації моральної шкоди.

Суд підкреслив особливу зухвалість і цинізм убивства Політковської. Вирок погоджується з позицією присяжних про те, що Політковська була вбита через свої публікації, а кілери діяли у складі організованої групи з корисливими мотивами. «Спільні дії підсудних призвели до бажаного ними результату», - йдеться у вироку.

Слідство вживає всіх можливих заходів для викриття замовника вбивства оглядача «Нової газети» Анни Політковської. Про це заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Він також розповів, що з'ясували слідчі про злочин: «Встановлено, що Гайтукаєв був організатором злочину. Саме він створив у 2006 році організовану групу, до якої увійшли інші обвинувачені, а також співробітник міліції Дмитро Павлюченков. Гайтукаєв керував групою аж до його затримання за організацію замаху на вбивство українського бізнесмена Геннадія Корбана, за що він був засуджений і відбуває покарання. Надалі Гайтукаєв контролював дії учасників групи в телефонному режимі, перебуваючи в місцях позбавлення волі. У Москві ж організацію злочину здійснював Сергій Хаджикурбанов».

За даними СК, інформацію про місце проживання Політковської брати Махмудови отримали від Павлюченкова. 7 жовтня 2006 року вони простежили за пересуваннями журналістки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64