Мінімум 70%, а то і 80% журналістів працюють не за фахом, заявив в ексклюзивному коментарі ForUm'у публіцист, політолог і позаштатний радник Президента України Дмитро Видрін.

На його думку, журналістика сьогодні в Україні - це не найбільш затребувана професія.

«Проблема не в тому, що погано готують журналістів, а в тому, що роботодавці ставлять дуже низьку професійну планку: освіти скандал, опиши аварію, «мордобій». Але дуже рідко говорять про проведення якісного журналістського розслідування.

Політолог журиться, що з боку роботодавця немає запиту на складний жанр. А з боку суспільства немає запиту на моральні матеріали.

Дуже низька вимогливість до міжнародної журналістики. Ось почалася війна в Малі, бомблять Сирію. Хто бомбить, які причини, хто ініціатор військових дій, які угрупування воюють, за що воюють, хто гине і за що? Фактично жоден журналіст України не може розкрити ці питання і висвітлити у своїх матеріалах.

Як повідомляв ForUm, днями голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко заявив про те, що пора піднімати питання реформування підготовки майбутніх працівників ЗМІ. На його погляд, це пов'язано з низкою факторів. Зокрема, з тим, що на сьогоднішній день в Україні майже половина журналістів не мають профільної освіти.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247