Заявление Эдуарда Прутника по поводу ситуации на коммунальном предприятии телекомпании «Прилуки»: «Напередодні президентських виборів, коли увага української громади привернута до передвиборчої компанії, у регіональних засобах масової інформації розгорнуто масовий наступ на свободу слова.

Як народному депутату, мені стало відомо, що 14 січня о 19.40 група депутатів Прилуцької міської ради від фракції «Батьківщина», що входить до складу БЮТ вдалася до безпрецедентного вчинку - грубого втручання у роботу комунального підприємства телекомпанії "Прилуки".

Зокрема, депутати Прилуцької міськради Віктор Бондаренко, Віктор Копачевський, Руслан Вовк, Світлана Яременко (голова фракції), а також Віктор Лабазов, який відрекомендувався помічником Юлії Тимошенко з невідомих причин вдерлися до службових та технічних приміщень телекомпанії та заблокували планове ефірне мовлення. Своїм вчинком депутати брутально порушили законодавство, норми політичної моралі та принципи відносин політиків з пресою.

Крім того, вчинок депутатів у Прилуках виглядає як знущання на фоні заяв очільниці Уряду про те, що телебачення буде вільним від олігархів.

Як Голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків втручання органів державної влади і місцевого самоврядування, їх посадових осіб у діяльність засобів масової інформації та інших повідомлень про тиск на свободу слова в Україні заявляю, що такі дії є незаконними і підпадають під дію ст. 341 Кримінального Кодексу та ст. 115 Кримінально-Процесуального кодексу України.

Я переконаний, що це - перший крок до знищення в Україні свободи слова – однієї з базових засад демократичного громадянського суспільства!

Це перші прояви побудови тоталітарних стосунків із засобами масової інформації!

Це відпрацювання навичок захоплення інформаційного простору на регіональному рівні, що в свою чергу ставить під загрозу національну безпеку країни в цілому!

Звертаюсь до Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки України та Генерального прокурора і вимагаю припинити незаконні дії, вжити всіх необхідних заходів реагування та притягти правопорушників до відповідальності.

Звертаю увагу всіх кандидатів у президенти України та політичних партій: Україна у небезпеці!

Вимагаю негайно припинити практику втручання у роботу українських мас-медіа.

Звертаюсь до всіх засобів масової інформації:

як Голова слідчої комісії, усвідомлюючи високий ступінь відповідальності, я зроблю все можливе для збереження в Україні демократичних принципів розвитку інформаційного простору та суспільства в цілому, для забезпечення незалежності преси від будь-якого політичного або економічного втручання, для утвердження свободи слова!»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1529