Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова відвідала Державний комітет архівів України та ознайомилася з діяльністю центральних держархівів. Під час спілкування Омбудсмана з працівниками цих установ йшлося про важливість збереження історичної та культурної спадщини України, адже, згідно зі стратегією ЮНЕСКО щодо розвитку архівної справи, доступом до архівних документів реалізується одне з основних прав людини – право на достовірну інформацію. Про це ForUm’у повідомили у прес-службі Омбудсмана.

У цьому зв‘язку підкреслено надзвичайну актуальність добудови нової черги комплексу центральних державних архівів у Києві по вулиці Солом'янській, 24. За більш ніж півстоліття експлуатації його сховища переповнені документами, а наявні технологічні системи й комунікації вже не забезпечують гарантованого збереження унікальних пам'яток минулого.

Важливою з точки зору захисту соціальних і трудових прав громадян є ініціатива щодо створення та функціонування широкої мережі трудових архівів, покликаних надати громадянам інформацію про стаж роботи та заробітну плату. Це особливо актуально з огляду на велику кількість підприємств, установ та організацій, ліквідованих в Україні упродовж останніх десятиліть.

Державні архіви України надають багато архівних довідок соціально-правового характеру, зокрема – про підтвердження статусу ветеранів війни, учасників бойових дій, в'язнів ґетто, концтаборів, тюрем, а також про тих, хто в роки Великої Вітчизняної та Другої світової воєн був примусово вивезений до Німеччини чи інших країн Центральної і Східної Європи; про нагородження, трудовий стаж, розміри заробітної плати; про реабілітацію репресованих, депортованих громадян; про проходження військової служби у повоєнний період, участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ці відомості є підставою для визнання прав мільйонів громадян на компенсаційні виплати, пільги, пенсії тощо.

Тому Уповноважений з прав людини висловила закономірну стурбованість з приводу залишкового фінансування архівної галузі, водночас зазначивши: попри всі негаразди, архівісти продовжують сумлінно забезпечувати доступ суспільства до Національного архівного фонду.

За одинадцять років діяльності інституту Омбудсмана України тут накопичилося багато цінних документів, що надає особливої ваги питанню їх архівного зберігання. Голова Державного комітету архівів України Ольга Гінзбург, його працівники охоче поділилися з Карпачовою та фахівцями відповідних служб Секретаріату Уповноваженого досвідом у цій важливій сфері, надали необхідні методичні рекомендації щодо організації архіву та специфіки збереження зібраних там документів.

Моніторинг Уповноваженого щодо дотримання прав людини на інформацію при їх звертанні до архівних установ нашої країни триває.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1459